Йордан Божилов: Президентът не трябва да се занимава с назначения в службите, когато управлява служебен кабинет

  • 10 ноември 2023 17:55

  • 1103
  • 7
Йордан Божилов: Президентът не трябва да се занимава с назначения в службите, когато управлява служебен кабинет
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Не за пръв път има противопоставяне и желание да се сменят шефове на служби. По мое време също е имало такива неща, но аз за пръв път виждам такова противопоставяне и министър-председателят да не иска да работи с шефа на ДАНС, особено в тази сложна международна обстановка - близо до нас бушуват две войни и работата на ДАНС е пряко свързана с тях. Тази ситуация трябва да се реши час по-скоро. Трябва да има доверие между институциите. 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ  експертът по национална сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов, който коментира  между изпълнителната власт и службите. 

Заради галимацията около машинното гласуване: Денков иска от президента да освободи шефа на ДАНС

"За мен президентът трябва да има роля в назначаването на шефовете на службите, но това не трябва да се случва, когато управлява служебно правителство. В такъв случай президентът не трябва да се занимава с назначения. За мен шефовете на служби трябва да се назначават и след изслушване в комисиите в парламента. Аз призовавам тази криза да се реши с един нормален и детайлен разговор. В момента в Националаната стратегия за сигурност въобще липсва Русия. Последната стратегия е от 2018 година, далече преди войната в Украйна да избухне. Двете страни трябва да седнат и да се разберат, защото има по-важни неща от политическите страсти", призова Божилов. 

НС реши: Купуваме бойни машини "Страйкър"

"Решението за "Страйкърите" е взето от военната експертиза и от цивилната експертиза в МО. Това не е политическо решение. Тези машини ще бъдат закупени директно от правителството на САЩ и това изключва някакви договорки с фирми. Със сигурност с покупката на тези машини ние ще придобием нещо много качествено", категоричен беше Йордан Божилов относно вчерашното решение на НС България да закупи бронетранспортьори от САЩ. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1103 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
службите,

2023.12.16 | 13:16

7
зловредни поръчкови семейни структури без ценности и в грубо нарушение на законите

2023.11.10 | 22:27

6
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

2023.11.10 | 21:55

5
избягал и д и о т от 4 км

2023.11.10 | 19:14

4
друго си е, когато се изходи съветския възпитаник корифея Данчето! тя така и не пипна пушка, заради алергия, но дори без допуск от данс, смело ръководи министерството на отбраната. евала Данче!

2023.11.10 | 19:14

3
друго си е, когато се изходи съветския възпитаник корифея Данчето! тя така и не пипна пушка, заради алергия, но дори без допуск от данс, смело ръководи министерството на отбраната. евала Данче
ПРЕЗИДЕНТЪТ Е СЕЛЯНДУР с пъпка на бузата

2023.11.10 | 18:35

1
БЕЛЯЗЪН Е С ПЪПКА НА БУЗАТА! РАК! ПРЕЗИДЕНТЪТ Е СЕЛЯНДУР с пъпка на бузата

2023.11.10 | 19:06

2
Помири и кретени пишат глупости

Добави коментар

Водещи новини