Премиерът Денков: Бяхме наясно, че „Лукойл“ заобикаля международните санкции

  • 09 ноември 2023 13:17

  • 1681
  • 7
© Булфото (архив)

Голяма част от този доклад беше известна и преди това, няма особена изненада. Това заяви министър-председателят Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, който коментира доклад на Центъра за изследване на демокрацията, съдържащ данни за заобикаляне на международните санкции от страна на „Лукойл“ и изнасянето на горива от България. 

„Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. Където са безсилни законите, те да бъдат подобрени“, отбеляза Денков. 

Много приказки бяха казани за дерогацията в България и защо тя се удължава отново. Нека отново да напомня, че дерогацията се скъсява до октомври 2024 г. с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт. Трябва да сме сигурни, че няма да окаже така, че на пристанището липсва нефт, а от там не може да работи рафинерията. Това е тема, която е различна от тази как чрез прехвърляне от един на друг танкер, или чрез фалшиви документи в други държави, „Лукойл“ заобикаля съответните регулации. Това не е в правомощията на правителството да се справи с него. В правомощията на правителството е, а вече е направено, да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл“, за да може да намалеят свръхпечалбите, цитирани в материала. От една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, от друга страна - да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет, коментира министър-председателят. 

Той коментира темата след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в България. След разговорите Денков подчерта, че една от обсъжданите теми е бил фактът, че нямаме наказателни състави, свързани с нарушаване на санкциите, така че „самото регистриране на нарушението да доведе до съответните наказания“. 

Николай Денков: Борбата с корупцията вече e и борба за запазване на демокрацията

Последвайте канала на

Владимир Василев
1681 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
очилата шушумига

2023.11.09 | 13:59

2
Ами очилата шушумиго - като си знаел защо не си го предотвратил а тихо и кротко си гушкаш кинтите заедно със Асен Швестера и Киро Тъпото?

2023.11.09 | 21:45

7
Разчу се и стана опасно да продължават с далаверките.

2023.11.09 | 15:40

6
Те си го поискаха,има си хаз да не е знаел.Делата на асена са все от този род.
гларус

2023.11.09 | 14:06

4
А, газта за п-щето на Газтрейд в Белослав, каква ли е ??

2023.11.09 | 14:04

3
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto

2023.11.09 | 13:54

1
Мушморок,едно единнствено нещо трябва да ти се изясни.Оставка,боклук,веднага.

Добави коментар

Водещи новини