Вицепремиерът Мария Габриел посети Българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул

  • 08 ноември 2023 18:58

  • 1074
  • 1
Вицепремиерът Мария Габриел посети Българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова посети Българската желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, заедно с министъра на културата Кръстю Кръстев.

Тази година се навършват 125 години от освещаването на храма. Вицепремиерът подчерта, че църквата е символ на българското национално единство, обединение, светлина и бъдеще. Габриел отдаде дълбока почит на родолюбивите българи, съхранили българското културно-историческо наследство и изрази надежда, че то ще бъде запазено за бъдещите поколения. Литургията, с която бяха открити тържествата по повод годишнината, бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев. 

Избраха новото настоятелство на Фондацията на Желязната църква в Истанбул

Акцент в програмата бе откриването на изложбата „Желязната църква „Св. Стефан“ и българската памет на Цариградските българи“. „Изложбата събира късчета история“, подчерта Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Експозицията представя и ролята на духовните водачи на българския народ Иларион Макариополски, Екзарх Антим I, Екзарх Йосиф I – радетели за самостоятелна българска църква. 

„С вярата можем да опазим културно-историческото наследство, да минаваме през изпитания, и да бъдем по-добри“, заяви Габриел. В храма се съхраняват запазените части от иконостаса и престолния камък на Дървения храм, както и елементи от Желязната църква от преди последната й реставрация. 

Вицепремиерът се срещна и с Настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в гр. Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква „Св. Георги“ в гр. Одрин. Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова приветства усилията на Настоятелството за опазване на българското културно-историческо наследство в Турция. „Можете да разчитате на подкрепата на българската държава“, заяви вицепремиера. „Съхранявайки светините на историята ни, пазейки културното и духовното ни наследство, можем единни да градим бъдеще за следващите поколения“, заяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, цитирана от пресцентъра на МВнР. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1074 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.08 | 21:54

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини