Едвин Сугарев не успя да представи книгата си в Босилеград, сръбските власти го спряха на границата

  • 08 ноември 2023 18:18

  • 3731
  • 8
Едвин Сугарев не успя да представи книгата си в Босилеград, сръбските власти го спряха на границата
© Novini.bg

Сръбските гранични власти спряха и не допуснаха в страната българския дипломат и писател Едвин Сугарев. 

За това алармира читател на Novini.bg, който също е на границата. Днес Сугарев трябваше да представи книгата си "Елегията за краището" в Босилеград.

В Сърбия не са допуснати и съпредседателят на ВМРО Александър Сиди, бившият депутат в 44-ото НС Мария Цветкова и д-р Валентин Янев от гражданското сдружение "Западни покрайнини", които са пътували заедно с Едвин Сугарев. Четиримата са държани близо два часа на границата без никакво обяснение от страна на сръбските гранични власти. На място е пристигнал и българският консул в Сърбия. В крайна сметка обаче граничарите не са ги допуснали в страната и са взели български книги от писателя, които той е носил като подарък за свои приятели в Босилеград. 

Междувременно кореспондентът на БТА в Босилеград съобщи, че група цивилни полицаи и инспектори от община Сурдулица са направили обиск на помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград” в деня на Западните покрайнини 8 ноември. Акцията е по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев. 

Спряха българин от Босилеград на сръбската граница заради 3 книги

Книгата на Сугарев „Елегията за краището” на няколко пъти през последните месеци бе спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия. За председателя на КИЦ в Босилеград Иван Николов е „крайно изненадващо и неразбираемо“ това „внезапно претърсване“ на офисите на сдружението.

По заповед, издадена от Висшия съд във Враня, по предварително производство, в 14:10 часа в КИЦ са нахлули шест цивилни полицаи от Полицейското управление в Сурдулица под предлог, че търсят следи и предмети, важни за наказателно производство по чл. 317, ал. 1 от Наказателния кодекс на Сърбия - предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост. 

Причината за тези действия се разбира, когато служебните лица решават да приберат всички книги на Едвин Сугарев. Те изземат всичките 23 книги, които се намират в офиса на КИЦ.  За своите действия създават протокол и издават бележка за временно задържане на взетите книги. За тези събития веднага са известени дипломатическите представителства на България в Сърбия.

Всичко това се случва само няколко часа преди промоцията по повод деня на Западните покрайнини на книгата на Едвин Сугарев, която трябва да се проведе тази вечер от 18 часа в клуба на КИЦ „Босилеград”. Авторът на книгата пътува към Босилеград, очаква се да пристигне и българският посланик Петко Дойков. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3731 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
АХМАТ СИЛА

2024.01.04 | 07:15

8
Тоя ръпен къде се бута
Z Z Z Z Z

2023.11.09 | 06:25

7
тия сърбежи са рашистките приятели на нашите "патриоти" от "Израждане" - гнусните копейки.

2023.11.08 | 23:50

6
Горещи момичета ви очакват на - - - Meetme.pw

2023.11.08 | 21:55

5
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/medik

2023.11.08 | 21:47

4
Сръбски мърши

2023.11.08 | 21:11

3
Сърбе на върбе
Баба Гошка

2023.11.08 | 20:46

2
Не се гаси туй що не гасне...
Братя ли?!

2023.11.08 | 19:37

1
Мръсни титовски лекета!

Добави коментар

Водещи новини