Кабинетът обяви нов пакет от данъчни закони. Как ще ни засегнат промените и какво се предвижда?

  • 07 ноември 2023 08:30

  • 3492
  • 6
Кабинетът обяви нов пакет от данъчни закони. Как ще ни засегнат промените и какво се предвижда?
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Кабинетът обяви нов пакет от данъчни закони. Как ще ни засегнат промените и какво се предвижда в одобрения от правителството план? И как ще се отрази идеята гражданските договори да се приравнят на трудовите такива на доходите на  работещите при подобни условия? Отговори на тези въпроси потърсиха изпълнителният директор на BESCO – Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов и старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

„При хората, работещи на граждански договори, е много вероятно да намалеят парите, които получават. Защото ще им се вдигнат данъците. Логиката на гражданския договор е, че това се прави за хора, които имат нужда от допълнителни доходи или за временна работа. Това е една гъвкавост, която законодателството дава. Там се плащат доста по-малко данъци и осигуровки спрямо трудовия договор”, посочи Добромир Иванов.

По думите му хората работещи на граждански договор имат защита. „Ако се прецени, че гражданският договор е скрит трудов договор, работещият има защита по закон. Не може някой да те накара да работиш всеки месец на граждански договор и това да е законно”, категоричен е той.

Ето целия пакет от данъчни закони, които прие МС на извънредно заседание днес

Според Георги Ангелов досега НАП е имал право подобни прикрити като граждански трудови договори – да го превръща автоматично в изцяло трудови.

„Но има едно тълкувателно решение на ВАС, че НАП няма такова право, защото не е разписано изрично в закона. Сега всъщност това се записва в закона изрично – че „Инспекцията по труда” и НАП имат право прикритите трудови договори да бъдат класифицирани като истински трудови и да се събират всички данъци. Не всички граждански договори ще станат трудови, Става дума само за прикритите такива. Тоест – ако работиш цяла година на 8-часов работен ден при един и същи работодател – то това е прикрит трудов договор, а не граждански такъв”, категоричен е Георги Ангелов.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3492 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.11.07 | 08:48

1
щом жорката ангелов - известен със своята икономическа неграмотност глупак - е за закона, значи си е ... ...

2023.11.07 | 11:33

6
тоя е специален случай.

2023.11.07 | 10:33

4
Ами те само глупаци и подлоги са България,другите умните изчезнаха

2023.11.07 | 10:47

5
Няма начин, всичкото соросоид е на граждански
Асен Швестера

2023.11.07 | 09:08

2
Поредното изсиране на Асен Швестера. Глупаците обаче тъпо и упорито гласуват за тези шарлатани.

2023.11.07 | 10:05

3
Хахахахаха, къв избор само, между КИРО ПРОСТОТО и БОКО ТЪПОТО, хахахаха, кого ли да избера??????? хахахахаха.

Добави коментар

Водещи новини