Министър Йоловски представи новите възможности на е-Здраве и даде подробности за бъговете с е-рецептите

  • 25 октомври 2023 15:06

  • 822
  • 1
©

Една изключително важна функционалност на НЗОК вече е факт. Тя ще даде възможност на гражданите да получават информация за своето здравно досие. Това е пътят и за по-сериозен контрол на системата. Това заяви министърът на електронното управление Александър ЙоловскиАлександър ЙоловскиАлександър Йоловски е магистър по политология от Софийски университет „Св. Климент, предаде репортер на Novini.bg.

„Гражданите ще имат възможност и да подават сигнали, ако засекат някакви нередности.  Това е един много сериозен инструмент, с който ще разполагаме. Това е стъпка в намерението на правителството за премахване на хартията. Друга възможност за това се предоставя с т.нар. pen tablet”, обясни той.

Следващата тема, която подготвяме ще бъде за достъпа на родителите до здравните досиета на децата.

Министърът на е-управление припомни: Имаше 2,5 години преходен период за електронните рецепти

Борис Костадинов - директор „Софтуерна интеграция“ в „Информационно обслужване“, който участва във внедряването на НЗИС. „Електронната хоспитализация дава възможност, когато даден пациент постъпи в болница, трябва да се въведат редица данни в здравната система. При изписването лечебното заведение трябва да попълни още здравни данни, например – епикриза, лечение и т.н. Пациентите ще имат възможност да контролират и следят електронното си досие, както и да алармират при някаква неточност.

Министър Йоловски обясни, че ако има някакви проблеми с електронните бележки в училищата трябва да се установи на какво се дължат. Те работят завидно добре. При моето дете виждам, че всичко се случва в реално време. Системата работи добре. Може да има единични проблеми. Друг факт, показващ, че системата работи е, че до момента са издадени близо 400 000 електронни бележки.

"Всяка една възможност се използва и изпълнява. Даваме възможност да изчезне хартията, като медицински документ, в рамките на прегледа. Работим за това да постигаме максимален ефект. В сектор „Здравеопазване” тепърва ще има много новини”, разкри той.

"Във връзка с електронните рецепти, министърът на електронното управление каза, че по проблемите вече се работи. Очевидно системата има необходимост още да се напасва, но има достатъчно механизми това да се случи", увери министърът на електронното управление.

По думите му в здравния сектор дигитализацията прави процесите по-добри и прозрачни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.26 | 09:12

1
He e работа на държавата да админиcтрира рецепти на хората. Очевиден опит за пpинудително изземване на лични и търговски данни на aптеки и пациенти.

Добави коментар

Водещи новини