Добрев: Хранилката на „Лукойл“ се оказва доста голяма, в нея има председатели на партии, членове на кабинета и министри

  • 24 октомври 2023 11:05

  • 4597
  • 27
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Хранилката на „Лукойл“ се оказва доста голяма и в нея има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри. Това заяви Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в на пресконференция пред журналисти, свързана с исканията за изменения в Закона за енергетиката.

„За пръв път се случва кабинетът, министрите и подкрепящата партия да бламират заседание на НС, било то и извънредно. Защо е необходимо? Знаете, преди седмица президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на наложи вето върху Закона за енергетиката. Припомням, този закон го гледахме в НС в няколко безсънни нощи, защото управляващите твърдяха, че той е важен ангажимент по ПВУ и трябва да бъде приет още тогава. Приехме го, с всички промени, които те искаха. Президентът го върна и сега изведнъж се оказва, че този закон за енергетиката не име важен, че ПВУ не им е важен“, заяви той.

Той раздаде на журналистите текст от Закона за енергетиката, на основа на който е била пресконференцията на ПП-ДБ, в който е записано, че от 31 октомври тази година правителството трябва да започне да събира пари от "Лукойл" – 2,9 млн. лв. на ден, които трябва да се разпределят на хората по програма.

"Това са въпросните 73 стотинки на литър бензин и 73 стотинки на литър дизел. Тези текстовете не искат да приемат колегите, защото нарушават интереса на „Лукойл“ с 3 млн. лв. на ден."

„Според закона, приет в началото на годината, „Лукойл“ трябваше да внася 70% от свръхпечалбата във Фонда за енергийна сигурност и оттам да се връщат на всички граждани. Законът е приет януари, обнародван е в брой 7 от ДВ, и вече общо 10 месеца - пет месеца служебен кабинет и пет месеца редовен кабинет не изпълняват закона.

„Дори да има заседание в петък, без участието на ПП и ДБ, за отхвърлянето на ветото на президента са необходими 120 гласа, ние с ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с имаме само 105. Твърдо подкрепяме този текст, ще внесем и останалите текстове за да може да има по-голяма конкуренция и да паднат цените на горивата“, категоричен е той.

Добрев сподели, че имал чувството, че участват в различни срещи с „Промяната“: „Вчера на срещата говорихме едно, след час – друго, а днес вече не остана нищо от уговорките, които направиха вчера. Всеки път, в който ги заплашим с отнемаме на дерогацията, те пищят зверски. За първи път участвам на такава среща, но съм изумен – едно се говори по време на срещата, друго се говори след нея. Иска ми се на следваща среща да има камери и протокол, за да се види какво сме се разбрали. Още при влизането на Денков, който каза вчера, че няма да спази срока, ако приемем закон.“

Ивайло Мирчев: Хората, които до вчера плющяха карти с шефовете на "Лукойл", днес са най-големите радетели за събиране на данъците им

„Ако не успеем да отхвърлим ветото, това значи, че това вето ще остане за някакво време след изборите, тоест даваме още седмици на „Лукойл“. По 3 млн. лв. на ден, сами може да сметнете забавянето на ветото колко ще подари на „Лукойл“. Всеки ден, в който не отхвърляме ветото, подаряваме на „Лукойл“ 3 млн. лв.“, обясни още той.

Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически се е объркал за много неща. Объркал се е, че нямало текстове за 73-те стотинки, а такъв има и е гласуван от него. За 7-дневния срок – ако се изпълни срока, няма да настояваме за отнемане на дерогацията. Искаме тя да е в полза на българските граждани, а не на режима в Москва“, подчерта Добрев.

Той е категоричен: „Извънредно заседание ще има, ще има дневен ред. Пак казвам, от него ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката и кои не са. Тези, които не дойдат да защитят гражданите на България, очевидно не мислят за хората, а мислят за интереса на една частна компания. Изумително е как в 3-4 поредни парламента „Лукойл“ успява да събере мнозинство.“

„Дневният ред в петък няма да бъде с една точка. Втората точка ще касае отмяната на режима за 100% съхраняване на горивата у нас и евентуално тестове за разпореждане на петролните бази от страна на държавния резерв. За съжаление, само със 105 гласа не можем да отхвърлим ветото на президента, и тези текстове с компенсацията няма да могат да започнат да функционират от следващия вторник“, каза още той.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4597 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2023.10.24 | 12:49

16
И затова му казват Киро-Ментата от Подмяната изпечен лъжец и мошеник

2023.10.24 | 13:28

20
Амиш нали Швестера беше продал съвместния продукт с партньорите си и се наложи после да връща кинти чрз съда. В нормалта държава този пИдал няма да повирише финанси.
Киро в пандиза

2023.10.24 | 13:27

19
Не е само той - Асан Швестера ходи 4 пъти тайно на срещи с рафинерията където си договори комисионните от по 5 милиона евро на месец за него и за Киро Тъпото щото Кицата няма пипе за тази работа а пък Швестера е изпечен мошенник завлякъл всеки с когото си е имал работа.
бай Ставри

2023.10.24 | 13:24

18
"Другарю"Добрев,ОТГОВОРЕТЕ,КОЛКО ДАНАЦИ ВНЕСЕ в ХАЗНАТА ни "Лукойл" по времето на ЦАРУВАНЕТО на ШАЙКАТА ОПГ"герб"???? КЪДЕ са ПАРИТЕ ,Деляне ???? При тези от ХАЗАРТА ли ????!!!

2023.10.24 | 13:06

17
Хубаво сте погнали Лукойл за свръхпечалбата. Хванете и банките и хранителните вериги. Те имат десетки милиарди свръхпечалба на година.

2023.10.24 | 12:49

15
И затова му казват Киро-Ментата от Подмяната изпечен лъжец и мошеник

2023.10.24 | 12:49

14
И затова му казват Киро-Ментата от Подмяната изпечен лъжец и мошеник

2023.10.24 | 12:48

13
ако комунистите от България не ни плюеха в ЕС отдавна да сме в Шенген и Еврозоната, апропо помните ли КТБ, как умишлено го фалираха, за да не примем еврото

2023.10.24 | 12:47

12
taka e grobarski bokluk ti vece ne si vav toia spisak no pak luk oil kupi kashta na tikvata vav barcelona vse niakoi e dovolen

2023.10.24 | 12:45

11
grobarski bokluk a po vreme na vasheto upravlenie kato luk oil ne e platil edin lev danak vie ne biahte li na hranilka

Добави коментар

Водещи новини