Каракачанов: Реална е опасността войната да обхване арабските държави и САЩ

  • 23 октомври 2023 21:10

  • 1966
  • 11
Каракачанов: Реална е опасността войната да обхване арабските държави и САЩ
©
Слушай новината Слушай новината

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви в предаването "Денят ON AIR", че има реална опасност войната между Израел и "Хамас" да обхване няколко арабски държави и дори целия регион.

"И Израел, и палестинците са непримирими за бъдещето на тази територия. Палестинците отдавна настояват да бъде изпълнено решението на ООН за създаване на палестинска държава. Израел е оставил под някаква автономия съществуването на Ивицата Газа. Територията е блокирана за хуманитарни помощи. Естествено е палестинците, че няма как да реагират по друг начин освен с насилие. Това породи началото на конфликта", коментира той за Bulgaria ON AIR.

"Много реална опасност има войната да обхване и други арабски държави - Саудитска Арабия, Египет, Йордания, които категорично подкрепят палестинците. Позициите на Турция са много твърдо антиизраелски и пропалестински. САЩ се притесняват, че сухопътна операция ще предизвика съседните държави. САЩ не могат да изоствят Израел и ще трябва да участват в по-многомащабни операции", каза още Каракачанов.

Иран намекна, че може да нападне Израел

Бившият министър на отбраната е на мнение, че моментът за атака от "Хамас" е бил много подходящ, защото светът е разконцентриран:

САЩ, НАТО и няколко държави като Япония, Австралия и Канада, а от другата страна Русия, Китай, Иран и някои от държавите от БРИКС. Поводът беше войната в Украйна, една война, която зацикли. САЩ и Европа влязоха в икономическа криза. Щатите са ангажирани с конфликта в Украйна и палестинците са преценили, че е подходящо да ескалират напрежението.

Каракачанов не смята, че израелските служби са пропуснали подготовката на атаката от палестинска страна. Гостът припомни изказване на сина на Бенямин Нетаняху, че Джо Байдън и Мосад са участвали в свалянето от власт на неговия баща.

"Явно е, че ръководството на Мосад не подкрепя този министър-председател. Може би са недооценили мащаба на това, което може да се случи, и са преценили, че подобни нападения срещу Израел ще разклатят позициите на Нетаняху и ще той бъде свален от власт", допусна Каракачанов.

Бившият военен министър отбеляза, че "Хамас" е добре финансиран от Иран и много други мюсюлмански държави, защото те смятат палестинската кауза за своя обща кауза. Не са използвани мобилни комуникации и заради това израелските служби остават неинформирани за мащабите на подготвяната атака, допълни Каракачанов.

По думите му и двете страни са отписали заложниците, а на Израел заложниците са му последната грижа. 

"Сухопътната операция не е започнала, но сражения има. И двете страни се хвалят с постижения. Израелците разполагат с много по-добре снаряжение. Има много цивилни жертви. Палестинците атакуват с партизански отряди, които удрят и се отдръпват. САЩ говорят за това, че тази сухопътна операция е неудачна", анализира Каракачанов. 

Той обърна внимание, че Сирия и Иран са много близки съюзници, а Сирия е бомбардирана от Израел. Ако към този конфликт се намесят държави като Египет, войната може да пламне на територията на целия регион, предупреди гостът. 

"Този конфликт е от 1948 година. Еднозначно винаги арабските държави са подкрепяли палестинската кауза. Ако се стигне до десетки хиляди убити араби в Палестина, няма как да стоят неутрални. Израел пък не може да си позволи да бъде атакуван от "Хамас" и "Хизбула". Израел не може да унищожи "Хамас", може да унищожи силите в Ивицата Газа", обясни Каракачанов.

Той подчерта, че спящите клетки са последица, която ние ще изпитаме в Европа. 

"Колко са подготвени службите ни след толкова чегъртане, не съм много убеден, че са подготвени. Постоянен е натискът службите да бъдат подчинени на група политици, които искат да управляват безконтролно, да печелят безконтролно и да няма кой да им извади кирливите ризи. В нашите служби има добри специалисти, разполагат с добри контакти в района на Близкия изток", смята Каракачанов.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1966 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2023.10.24 | 08:26

11
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik
Гагаа

2023.10.24 | 07:09

10
И тоя анаЛизатор се появи преди изборите.
Шкембе, ракия и лайна

2023.10.23 | 22:02

1
Тая ходеща торба с Лайна, потомствен ДС апаратчик и селяндур да ходи в русенските села да развива теории!

2023.10.24 | 05:51

9
точно
Стига глупости, стига сте

2023.10.23 | 22:30

3
Изплашвали хората, няма спящи клетки дрън дрън глупости! Има единични случаи на екстремизъм в западна Европа от младежи дрогирани, безнадеждни, които не можаха да се реализират. Много е обидно 10ки хиляди мюсюлмани в Европа, които са нормални и успешни хора да бъдат наричани спящи клетки.

2023.10.24 | 05:51

8
хамаска свиньо, тарамбуко, марш обратно на драган цанков 28.

2023.10.24 | 05:50

7
каква е тази свиня?

2023.10.24 | 01:28

6
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw
Коко

2023.10.24 | 01:09

5
абе КК ходи хапни на някоя софра, от тия телевизии ще вземеш да заслбнеш
Гого

2023.10.23 | 23:12

4
Е па ко да вървят по дяволите САЩ и Исраел ко ми пука
Стига глупости, стига сте

2023.10.23 | 22:29

2
Изплашвали хората, няма спящи клетки дрън дрън глупости! Има единични случаи на екстремизъм в западна Европа от младежи дрогирани, безнадеждни, които не можаха да реализират. Много е обидно 10ки хиляди мюсюлмани в Европа, които са нормални и успешни хора да бъдат наричани спящи клетки.

Добави коментар

Водещи новини