Съд в Пакистан започва пореден процес срещу бившия премиер Имран Хан

  • 23 октомври 2023 11:31

  • 781
  • 0
Съд в Пакистан започва пореден процес срещу бившия премиер Имран Хан
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Съд в Пакистан повдигна обвинение срещу бившия премиер Имран Хан за това, че е направил публично достояние съдържанието на класифицирана дипломатическа телеграма, съобщиха от неговата партия, на фона на нарастващите правни предизвикателства за намиращия се в затвора Хан преди националните избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдия Мохамед Зулкарнаин заяви, че Хан и бившият му външен министър трябва да бъдат изправени пред съда за разкриване на държавна тайна на митинг.

По-късно тази седмица специалният трибунал ще запише показанията на свидетелите, съобщи съдът след предварителното изслушване в затворническата килия на Хан.

И Хан, и Шах Махмуд Куерши не се признават за виновни, заявиха пред медиите от тяхната партия "Пакистанско движение за справедливост" (Пакистан Техрик е Инсаф), предаде Ройтерс.

Хан, който беше подкрепян от могъщите военни в страната, няма да може да се кандидатира за нов мандат поради присъдата за подкуп и след като изпадна в немилост пред генералите, които в продължителни периоди са управлявали пряко ислямската република и имат значително влияние върху гражданските правителства.  

В началото на следващата година в Пакистан предстоят избори. 

Бившият пакистански премиер Имран Хан получи 5-годишна забрана да се занимава с политика

Срещу 70-годишния Хан са заведени десетки съдебни дела, които той окачестви като опит да бъде изхвърлен от политиката. Досега е осъден по едно дело за подкуп на три години затвор. Присъдата е условна, но той остава в затвора във връзка с други неприключили дела, включително за подбуждане към насилие.

Седмици преди отстраняването си през април 2022 г. след вот на недоверие Хан заяви, че САЩ са замислили заговор с опонентите му, за да го отстранят, защото се е сближил с руския президент Владимир Путин.

На публичен митинг в Исламабад той размаха документ и твърдеше, че е телеграма, изпратена от пакистанския посланик в САЩ, която доказва твърденията му. Според Хан документът е доказателство за заговор на САЩ да подтикнат пакистанските военни да го свалят от власт по време на парламентарния вот през 2022 г., защото е посетил Москва точно преди нахлуването на Русия в Украйна.

И Вашингтон, и пакистанските военни отричат това.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини