МВР занижи критериите за частните охранители

  • 19 октомври 2023 07:50

  • 1315
  • 1
МВР занижи критериите за частните охранители
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Законопроект на Министерството на вътрешните работи планира рязко занижаване на критериите за извършване на частна охранителна дейност. Промените в закона са публикувани за обществено обсъждане в портала на Министерския съвет, съобщава в. Сега.

Отпада изискването служителите на частните охранителни фирми да имат завършено поне средно образование. "Наличието на свободен трудов ресурс с определеното от закона образование – „средно“, е силно ограничен, поради което се променят изискванията към изпълнителите на частна охранителна дейност", пише в мотивите. 

Само за 4 месеца на власт кабинетът „Денков“ разреши проблеми, пренебрегвани от държавата повече от 15 години

Освен това се премахва изискването трудовото възнаграждение на частните охранители да е основно. "При охраната на заведения и дискотеки често заведенията работят само през определени дни и охранителите имат и други основни правоотношения, това им се явява като допълнително трудово правоотношение. Същото се отнася и за сезонните обекти или временни такива, както и при охраната на мероприятия. Там служителите работят временно и обикновено имат и друг трудов договор", твърдят авторите на законопроекта. 

Друга знакова промяна е, че възложителите по договор за лична охрана ще могат да бъдат не само физически, но и юридически лица. На практика, това ще даде възможност частна фирма да наеме и плати охраната на физическо лице, без това да бъде известно.

От МВР мотивират промяната с това, че заплашеният човек може да няма финансовата възможност да плаща за гардове.

Промените дават право на частните охранителни фирми да използват подизпълнители при осъществяване на дейността си по договорите за охрана. Подобни изменения ГЕРБ опита да прокара още през 2021 г.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.19 | 11:35

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини