Юлиан Попов: Правителството работи задружно със спокоен вътрешен тон и високо работно напрежение

  • 13 октомври 2023 13:27

  • 866
  • 1
Юлиан Попов: Правителството работи задружно със спокоен вътрешен тон и високо работно напрежение
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

„Правителството работи задружно със спокоен вътрешен тон и високо работно напрежение, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов пред NOVA NEWS

Вдигането на блокадите от страна на енергетиците показа, че се движим към разбиране на казуса. Спирането на протестите е разумна стъпка, коментира той.

Той уточни, че изтеглянето на териториалните планове няма особен смисъл, тъй като ще доведе до загуба на 1 млрд. евро и нищо друго. „Плановете не са обвързани с това, което реално се случва с централите. Ние трябва да водим активни разговори за развитието на регионите и запазването на работни места. Диалогът трябва да продължи”, добави министърът.

Според него самата „Зелена сделка” е много неразбрана и зле комуникирана. „Тя е цялостна икономическа стратегия, която обхваща много сектори”, каза още Попов.

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

Попов допълни, че нито зелената, нито, която и да е била друга директива изисква затваряне на каквото и да било. „Трябва да се движим в посока на намаляване на емисиите”, каза той.

Юлиан Попов уточни, че в последните три години се получило забавяне на множество административни процеси, включително написване на териториални планове и ПВУ. „В рамките на 3 месеца положихме огромни усилия, за да наваксаме три години. Това доведе до лоша комуникация, защото някои неща трябваше да бъдат писани през нощта, за да могат на сутринта да бъдат дадени за обсъждане в Брюксел”, каза още министърът.

Попов добави, че никой не може да се възползва от плановете на основата на това, кой, как ги е писал. Според него в момента те представляват общи рамки, които дават възможност да се направят отворени търгове, за да се привлекат реални инвеститори, извън публичните средства.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
866 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тенев

2023.10.13 | 14:05

1
Денят се смее на нощната работа...

Добави коментар

Водещи новини