Денков за мигрантската криза: Това всяка държава да се спасява поотделно не е решение

  • 09 октомври 2023 15:28

  • 1399
  • 9
Денков за мигрантската криза: Това всяка държава да се спасява поотделно не е решение
© Булфото

Ако всяка страна се спасява поотделно, както в момента се затварят граници вътре в Европа, това по никакъв начин няма да реши общоевропейският проблем с наличието на твърде много мигранти, които влизат на територията на Европейския съюз. Това заяви премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С на пресконференция в „Евксиноград“, където се проведе тристранна среща между премиерите на България, Гърция и Румъния. 

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

„Ние сме изцяло насочени към това през декември България да получи положителен отговор за Шенген. Докато не изчерпаме всички възможности, няма „план Б“, посочи премиерът след разговорите.

Той подчерта, че страната ни е избрала своя подход и той е да посочи ползите за Съюза от присъединяването на България и Румъния.

Ако ние успеем да защитим външните граници, а върху България и Румъния има такава отговорност, можем да решим проблема. Ако не защитим границите, ние преразпределяме проблема от една в друга държава, което не е дългосрочно решение, каза Денков.

По думите му двете държави, които до този момент се обявяват против разширяването на зоната за свободно придвижване – Нидерландия и Австрия, имат полза от това България и Румъния да бъдат част от Шенген. 

„Ако декември няма положително развитие, с премиера на Румъния ще седнем и ще мислим за това какви ще са следващите ни стъпки“, посочи още българският министър-председател. 

Премиерът бе домакин на днешните разговори, проведени между него и колегите му от Гърция и Румъния – Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума присъстваха още заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Участва също министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов. Освен темата „Шенген“, фокус на обсъжданията бе поставен и върху регионалната транспортна и енергийна свързаност. 

Зам.-председател на ЕК за влизането ни в Шенген: Всички планети са се подредили, очаквайте положителен отговор

Част от задачите са сравнително по-краткосрочни – както пътеките за пренасяне на зърно от Украйна към Средиземно море, а от там към Африка. Някои от задачите ще изискват години, тъй като са сериозни инвестиционни проекти, посочи в изказването си Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

По темата за сигурността той заяви, че всяка страна трябва да изгради пълноценно своите отбранителни сили.

„България е набрала скорост и доизгражда това, което през годините беше забавено, за да имаме пълноценни отбранителни способности“, коментира премиерът. 

По думите в региона още има държави, зависещи от руския газ, на които трябва да се помогне. За пример Денков посочи Молдова, наблягайки на необходимостта от по-добра енергийна свързаност.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1399 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.10.09 | 20:40

9
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

2023.10.09 | 16:50

6
Хахахахаха, ей го де отива оръжието от помоща за укрия, у хамаз, видяхте ли къде го продаават укрите, хахахахаха, бързо придобиха хамаз 10-тина хиляди ракети а зеленото нарко прибра парата.

2023.10.09 | 17:40

8
Хахахахаха, ей го де отива оръжието от помоща за укрия, у хамаз, видяхте ли къде го продаават укрите, хахахахаха, бързо придобиха хамаз 10-тина хиляди ракети а зеленото нарко прибра парата.

2023.10.09 | 16:46

3
Те хората от вас се спасяват с миграция.
Георги Илиев Митев

2023.10.09 | 16:05

2
От кого да се спасява освен от самите вас властимащите , които сте разединени още след 9-ти Септември 1944 година .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини