Денков: Няма повишен риск от тероризъм в България

  • 08 октомври 2023 19:00

  • 2278
  • 208
© Министерски съвет

Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност, нивото остава най- ниско - трето, и това означава, че трябва да се внимава. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С след заседание на Националния контратерористичен център. 

До този момент са проведени две заседание на Националния контратерористичен център, който е под координацията на Държавна агенция „Национална сигурност“. На базата на тези заседания е изготвен доклад, който е изпратен на министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична дейност на територията на страната, обясни премиерът. 

По отношение на местата, които по принцип са с повишен риск – летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел, там е повишено нивото на риск на жълто ниво – внимание. Предприети са действия от институциите, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове, посочи Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

Той добави, че по отношение на държавните институции, нивото остава най-ниското възможно – зелено, така че там нямаме повишен риск.

„В същото време ситуацията се променя много бързо. Това, което обсъждахме с колегите от службите, е че има сериозна опасност от развитие на конфликта и неговото ескалиране, което може да доведе в по-краткосрочен план до повишаване на бежанските потоци и до рискове, свързани с доставка на суровини, и оттам и за цените на тези суровини. Има по-общи рискове на глобално ниво, но за тях ще говорим, ако се наложи, през следващите дни“, каза още Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С

Сблъсъкът "Хамас" - Израел: Стотици жертви и хиляди ранени, Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно

Запазва се рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Той каза, че са проведени две заседания на Националния контратерористичен център в контекста на започналото на 7 октомври нападение от страна на палестинската терористична организация „Хамас“ срещу Държавата Израел и ответната реакция на израелските отбранителни сили - операция "железни мечове". Днес в 13:30 ч. е заседавал Националния контратерористичен център с представители на екипа за съвместна дейност,съставен от служители на МВР, ДАНС, ДА“Разузнаване“, служба „Военно разузнаване“ към Министерството на отбраната и служба „Военна полиция“ към МО, посочи Тончев. Той увери, че към момента отсъства оперативна информация, включително и от партньорски служби, както и индикации за извършване на терористични нападения срещу израелски и еврейски обекти в Европа и в България. Липсва информация за специфични планове и намерения на пребиваващи в България членове на рискови групи за извършване на посегателства спрямо израелски и еврейски обекти.

Шефът на ДАНС заяви, че експертите, участващи в срещата, са предложили да се запази действащото трето, ниско ниво на предпазливост за заплаха от тероризъм на територията на страната. Реши се да се запази жълта предупредителна степен на готовност в МВР, ДАНС и всички служби, каза Тончев.

Запазва се степента на готовност за реагиране – жълто в МВР по охраната на обществения ред и държавните граници, с акцент върху сигурността на израелски и еврейски обекти, посолството на Държавата Израел, израелски религиозни обекти и еврейски културни центрове, летища, железопътни и автогари. Запазва се жълта степен на реагиране за Министерството на транспорта и съобщенията. За всички останали министерства и ведомства степента за реагиране остава зелена, посочи шефът на ДАНС.

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Той извършва анализи и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище, и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност. Дейностите на Центъра се осъществяват от служители на ДАНС, МВР, Държавната агенция „Разузнаване“, службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“ към Министерството на отбраната.

Кабинетът подготви вчера през деня евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел след терористичните атаки на „Хамас”. Правителственият самолет кацна днес на Летище София.

Движението „Хамас“ предприе в събота АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския срещу Израел, боевете продължават и днес. В. „Джерузалем пост“ междувременно съобщи, че броят на убитите при атаката хора в Израел е надхвърлил 300, повече от 1500 души са били ранени. 

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2278 208

Свързани новини

Коментари 208

Добави коментар

2023.10.09 | 02:35

203
Ако има тероризъм той ще ви свали от властта и няма да може да крадете ли?
том

2023.10.10 | 11:26

208
Стига сте повтаряли ,като папагали това крадене ,като селски клюкарки!!!!!!!

2023.10.09 | 09:01

207
VIVA PALESTINA!
Помака 5

2023.10.09 | 04:09

205
Дано дойдат терористи и бриснат главичките на Боко Тиквата, Доган и Пеевски!
Фичо

2023.10.09 | 03:48

204
Лелеее тоя Денков много е дълновиден. Според мен няма опасност и за Норвегия. Ама ако питат Тагарив, идиота ще коже, че ни нападат Ескимосите.

2023.10.09 | 01:39

202
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.09 | 00:36

201
viva Palestina!

2023.10.09 | 00:32

200
viva Palestina!

2023.10.09 | 00:28

199
viva Palestina!
Денк ОФ

2023.10.09 | 00:11

196
Няма никаква опасност!!!АкадеМОНЧО и компания са достатъчни КАТО крадлива група,тероризираща БЪЛГАРИЯ
До 210

2023.10.09 | 00:19

198
Е този план ще им изяде главите,сметките им са по-вредни от тецовете

2023.10.09 | 00:16

197
Предостатъчна

Добави коментар

Водещи новини