Комисията по енергетика прие актуализираната пътна карта за климатична неутралност на България

  • 06 октомври 2023 19:44

  • 943
  • 4
Комисията по енергетика прие актуализираната пътна карта за климатична неутралност на България
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

На извънредно заседание днес парламентарната Комисия по енергетиката прие Проект на решение за приемане на Пътна карта за климатична неутралност на Република България. Тя е актуализирана от Министерския съвет във връзка със споразумението между премиера, депутати и синдикати в сектор енергетика.

Комисията прие в актуализираната пътна карта да се посочва изрично, че електрическа енергия от въглища ще се произвежда поне до 31 декември 2038 г.

Драгомир Стойнев от парламентарната група (ПГ) на "БСП за България" каза, че тази дата не трябва да присъства, а след 2038 г. въглищните централи да работят на пазарен принцип.

Искра Михайлова от ПГ на "Възраждане" изтъкна, че трябва да бъде записано, че електроенергия от въглища трябва да се произвежда без ограничение поне до 2038 г., което впоследствие се прие.

Павлета Митова от ПГ на "Има такъв народ" каза, че минимум до 2038 г. трябва да се произвежда до електрическа енергия от въглищни централи, а в проекторешението пише, че въглищните мощности ще се затварят до тази година. От управляващите обаче отговориха, че това е било записано в първоначалния проект на решение, а не в актуализирания.

Георги Ангелов: Плавният преход предвижда централите на въглища да са като студен резерв

Рамадан Аталай от ПГ на ДПС също предложи да се запише, че електрическа енергия от въглища ще се произвежда поне до 2038 г., което се прие.

Венко Сабрутев от ПГ "Продължаваме Промяната-Демократична България" изтъкна, че пазарът трябва да определи кой да работи и кой - не. Целта на проекторешението е да се даде възможност поне до 2038 г. пазарът да определи кой да работи. "Ние нямаме намерение да затваряме мощности", изтъкна Сабрутев, цитиран от БТА.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) в България Пламен Димитров обърна внимание, че двата синдиката са били против първоначалния вариант на пътната карта. Според него актуализираната пътна карта е втората стъпка от постигнатото споразумение. Той изтъкна, че в настоящия вариант на пътната карта няма ангажименти за затваряне на въглищни централи до 2038 г. Пламен Димитров предложи да се възложи на Министерски съвет да приведе териториалните планове за справедлив преход в съответствие с актуализираната пътната карта и решението на Народното събрание от 4 октомври, в което се прие споразумението със синдикатите. Това предложение обаче не беше припознато от депутатите. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов попита дали датата на спирането на въглищните централи е 1 януари 2038 г. или 31 декември 2038 г. По този повод депутатите гласуваха и приеха със 17 гласа "за" и "3" против" електрическа от въглища да се произвежда поне до 31 декември 2038 г.

Припомняме, че Министерският съвет актуализира Пътната карта за климатична неутралност в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности. Според документа целта е да се гарантира съответствието на Пътната карта със сключеното на 3 октомври т.г. в парламента Споразумение между министър-председателя, членове на Министерския съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, уточняват от пресслужбата на правителството.

От правителството уточняват, че от пътната карта отпадат посочените преди това междинни стойности на енергийните мощности за преработка на въглища, съответно за 2026 г., 2030 г. и 2035 г. Те ще бъдат прецизирани в хода на предоговарянето на Националния план за възстановяване и устойчивост, както предполага и решението на Народното събрание от 12 януари т. г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
943 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Lissa

2023.10.07 | 01:39

4
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.06 | 23:52

3
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------>> mub.me/xalfa

2023.10.06 | 22:42

2
През 1943 Европа е искала да избием евреите, хората са направили барикади, блокирали са жп гарите. Имало е пътна карта за тяхното депортиране. Днешният фашистки ЕС иска да избие много повече хора!

2023.10.06 | 20:04

1
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!! НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ НАПОЛОВИНА ЗА 40 ГОДИНИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНОЦИД!!!СМЪРТ ЗА ГАДНИТЕ СОРОСОИДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ЛГБТ ТРО-ЛОВЕ! ДА СИ ВЗИМАТ ВОЕННИТЕ ОКУПАЦИОННИ БАЗИ И ДА СЕ РАЗКАРАТ ОТ РОДИНАТА НИ!!!

Добави коментар

Водещи новини