Атанас Славов посочи основните цели на предложенията за промени в Конституцията

  • 06 октомври 2023 14:05

  • 748
  • 3
Атанас Славов посочи основните цели на предложенията за промени в Конституцията
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ключова характеристика на европейската правова държава е независим и справедлив съд. Това е една от основните цели на предложенията за промени в конституцията. Другата характеристика е, че виновните по справедлив път биват наказани, за което е нужна отговорна  прокуратурата. Това са основните цели, а по тях не спорим, спорим по средствата, обяви правосъдният министър Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в, който се изказа по време на дебата за промените в конституцията.

"По първата цел - независим съд, това което е предложено в проекта, се постига чрез структурни промени във ВСС, мнозинство на съдийската квота и по ограничена парламентарна квота. Обратна е логиката, за да се постигне отчетност и отговорност на прокуратурата, трябва да има засилено обществени участие. За мен това са безспорни въпроси", обясни той. 

Христо Иванов: Няма война срещу прокуратурата, а загриженост

Спорът започвал по въпроси от втори порядък - колко дълъг да е  мандата на тримата големи. В разговорите с Венецианската комисия те изтъкнали, че не препоръчват втори мандат. 

"Опитваме се да намерим правилната мяра, затова е нужен този дебат. Като конституционалист ще казвам къде има възможност да се поправи", обясни той. 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
748 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Петър

2023.10.06 | 15:46

3
Да дадеш на ДБ да пипат конституцията е същото като да дадеш на дете да бръкне в контакта!

2023.10.06 | 14:27

2
Гънките в мозъка му са ,като лъснатата кратуна

2023.10.06 | 14:26

1
А пък ей това лайно е за убиване

Добави коментар

Водещи новини