ЕИБ е готова да подкрепи справедлив зелен преход в България

  • 06 октомври 2023 12:46

  • 967
  • 1
ЕИБ е готова да подкрепи справедлив зелен преход в България
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е готова да подкрепи България с всички средства, с които разполага, за да бъде зеленият преход на страната по-благоприятен както за дружествата, така и за хората - един справедлив преход, при който никой няма да бъде изоставен. Това заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена в интервю за БТА.

Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена е първият вицепрезидент от България в ЕИБ. Мандатът й като вицепрезидент в банката, започнал през ноември 2019 г., изтича този месец.

През миналата година "зеленото" финансиране на ЕИБ в България достигна 241 милиона евро, което е 50 процента от общата дейност на банката в страната, и това е един много добър резултат, каза Павлова. Тези инвестиции включват отпуснатите средства за Софийското метро, което намалява вредните емисии и подобрява градската мобилност. Чрез сътрудничеството си с Фонд ФЛАГ подкрепихме и инвестиции в подобряване на енергийната ефективност в по-малките общини, отбеляза тя.

Имаме готовност да подкрепим България в нейния път към намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, като финансираме проекти за възобновяема енергия и енергийна ефективност, каза още Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Тя отбеляза доброто сътрудничество между ЕИБ и България, като изтъкна, че през последните няколко години се увеличават значително годишните инвестиции на банката в страната. Павлова отчете, че за 2022 г. инвестициите на банката в България са почти половин милиард евро, както и предходната година също е рекордна, особено по отношение на подкрепата за малките и средните предприятия у нас, където ЕИБ работи с почти всички големи търговски банки в страната. Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена отбеляза още инвестициите в публична инфраструктура и общински проекти, които са друг важен елемент от сътрудничеството с България.

През 2023 г. сключихме споразумения с Българската банка за развитие и с "ПроКредит банк", които осигуряват дългосрочен и изгоден финансов ресурс на малките и средни предприятия - гръбнакът на икономиката ни. Подкрепихме и плановете на българската група "Билдком" за нов, модерен зърнен терминал във Варненското пристанище, което ще подпомогне както българските зърнопроизводители, така и износа на страната. Отпуснахме средства за началото на строителството на детска болница в Бургас, след като предоставихме безвъзмездна техническа помощ за структуриране на проекта, който ще предоставя качествени здравни услуги в сграда с нулеви нетни вредни емисии, отбеляза Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Доброто сътрудничество е налице, инструментите от наша страна са налице. Дали може да бъде още по-успешно това партньорство - със сигурност може. Може да бъде и по-всеобхватно. Банката е отворена за работа и ние се надяваме, че българските власти, както и бизнесът ще се възползват пълноценно от тях, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Вицепрезидент на ЕК очаква емисиите от вредни газове в ЕС да бъдат намалени с поне 90% до 2040 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
967 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamatis

2023.10.06 | 13:00

1
Измислена калинка на ГЕРБ и тя седнала да дава акъл! Смешно прасе!

Добави коментар

Водещи новини