Йотова: За да се защитава българската история, трябва да се познава

  • 05 октомври 2023 17:24

  • 737
  • 1
Йотова: За да се защитава българската история, трябва да се познава
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

„За да се защитава, историята трябва да се познава. Не мога да приема тенденцията за омаловажаване на българската история, на Българското възраждане. Още повече не мога да приема, че трябва да се води битка срещу „идеализиране“ на Възраждането като епоха на единение на българите.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на откриването в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград на Национална научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“, събщиха от президентския прессекретариат.

Конференцията е част от националните чествания на 230-годишнината от рождението на Неофит Рилски, които се провеждат под патронажа на българския Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на. „Благодаря на организаторите на тези чествания – Неврокопската света митрополия, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Рилската света обител, местните власти. Вие показвате, че за разлика от много политици пазите познанието и почитате паметта на този велик българин“, посочи в приветствието си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът изтъкна, че личността на отец Неофит Рилски – просветител, педагог, църковен деец, художник, писател и преводач, не може да се вмести само в собствената му биография. „Беглото му споменаване в учебниците по история само като илюстрация на взаимоучителната метода в развитието на българското училище е признание за нихилизма към историята ни като народ. А българската възрожденска интелигенция имаше историческа мисия за разпространението на прогресивните идеи на своето време, която въпреки своите специфики на догонващо развитие, изведе на културната и политическа сцена един народ, който пет века робство не успяха да изличат“, подчерта Йотова.

„Пророчески са думите на Неофит Рилски „Стига толкоз спавание, що е спала България доволни векове“. В тези думи се крие еманацията не само на една отделна биография, но на цяла епоха“, посочи вицепрезидентът. Тя определи делото на Неофит Рилски като неизменна част от българската идентичност, съхранена повече от 13 столетия, въпреки предизвикателствата на времето.

Йотова за териториалните планове: Не отговарят на Механизма за солидарен прехо

В изказването си Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , подчерта трудния процес на пробуждане и духовно възкресение на българския народ през Възраждането, на възстановяване на прекъснатата с векове дълга българска образователна традиция. „Просветата и борбите за църковна независимост вървят заедно – духовността, съхранена в светите места, отново ще се възроди от там, за да освети пътя за културно и политическо възкресение и самоопределение на един древен народ, за  създаване на самостоятелна държава. Затова духовниците са и просветители, и водачи за църковна независимост. А наред със знанията, православното християнство задава своя морален кодекс, учи на възпитание и ценности“, заяви вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изрази убеденост, че научните изследвания са най-сериозната съпротива срещу обезличаването и безпаметността. „Науката и фактите са много силни. Нека историческата памет да не бъде пометена от конюнктурни интерпретации“, призова вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
737 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.10.05 | 17:58

1
ПОЛУГРАМОТНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАЛШИФИКАТОРИ НА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ СА ПОСЛЕДНИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА НИ ДАВАТ АКЪЛ ЗА НЕЯ.

Добави коментар

Водещи новини