България ще участва в инициативата на МВФ за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността

  • 29 септември 2023 20:54

  • 850
  • 6
България ще участва в инициативата на МВФ за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Правителството одобри участието на България в инициативата на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа със сума в размер на 5 млн. специални права на тираж (около 6,7 млн. щ. д.), съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Необходимото финансиране ще бъде обезпечено с проекта на закон за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Във времена на значими глобални предизвикателства и кризи, които са свързани с увеличени нужди от финансиране, МВФ играе ключова роля в подкрепата на уязвимите страни, включително чрез Доверителния фонд за намаляване на бедността и подкрепа на растежа.

Асен Василев: ЕС трябва да започне да ориентира миграционната си политика спрямо знанията и уменията

В този контекст всички държави-членки на Фонда споделят съвместна отговорност за поддържането на адекватно ниво на неговите ресурси. Целта на инициативата е да бъде попълнен съществуващия недостиг на средства и МВФ да запази капацитета си за предоставяне на финансова помощ на страните с ниски доходи при облекчени условия.

Участието на България в набирането на средства по този инструмент е изпълнение на ангажименти като акционер в МВФ, кореспондира с международните приоритети на страната за реализиране на споделени цели и политики в една фрагментирана глобална икономика и ще изпрати положителен политически сигнал към международната общност за готовността на страната да сподели определени финансови отговорности по международни инициативи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
850 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.09.30 | 11:52

6
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy

2023.09.30 | 11:15

5
Има само един начин да се притесни капитала и това е войната. Всичко останало е смях в залата.

2023.09.30 | 09:27

4
Хахахаха, много смешно, то по скоро за България трябва да събират средства, те повечето бедни държави са ни прескочили.
Lissa

2023.09.30 | 01:40

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.30 | 00:52

2
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ! ПОБЕДА!

2023.09.29 | 22:28

1
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.------> mub.me/handy

Добави коментар

Водещи новини