Георги Ганев (ПП-ДБ): Пеевски по-добре да се договаря с останалите парламентарни сили, там се взимат решенията

  • 29 септември 2023 17:50

  • 1359
  • 1
Георги Ганев (ПП-ДБ): Пеевски по-добре да се договаря с останалите парламентарни сили, там се взимат решенията
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Г-н Делян Пеевски по-добре да се договаря с останалите парламентарни сили, защото решенията се взимат там. Това каза в интервю за предаването "Денят на живо" икономистът и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Георги Ганев. 

Препоръката му дойде в отговор на въпроса дали ДДС за ресторантьорите ще остане 9%, както "Делян Пеевски се е договорил с Асен Василев, а Асен Василев по-късно е отрекъл". Ганев е против по-ниската ДДС ставка за бранша на заведенията, защото смята, че ще се превърне от временна помощ в привилегия. "9 % ставка за ресторантьорите отпреди три години бяха не за да си живее някой по-добре, а защото имаше екстрена ситуация, когато бяха  затворени, нямаха право да приемат клиенти. От година и половина такова нещо няма", аргументира се икономистът. 

Борисов: Никой не е говорил с най-голямата парламентарна група за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Ганев смята, че миньорите имат сериозните си основания да протестират, но долови и нотка на политизиране. "Не знам точно как, не съм толкова професионален политик, но след две години и повече опит в политиката усещам, че и това го има. Чух, че искат правителството да подава оставка", отбеляза той.

Асен Василев: Данъчните закони няма да бъдат изтеглени

Според него справедливият преход към зелена икономика за миньорите трябва да протече така, както отпадането на дерогацията на руския петрол за "Лукойл": стъпка по стъпка, месец по месец. "Справедлвиият преход е с тази идея: до 2038 г. стъпка по стъпка, времето си тече, ако не сме подготвени, ще е още по-ужасно за същите тези хора", обясни Георги Ганев. 

"Това е за високи полтиици, аз съм нисък икономист - не е точно към мен въпросът", отговори той по темата дали "сглобката скърца".

"Ако някой види кирлива риза на другия, изобщо няма да му я спести. В този смисъл, тази скърцаща сглобка не е чак толкова лоша", коментира депутатът. 

Пеевски: ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада

Ганев коментира и идеята, станала популярна като "донос-бонус". "Трябва да се обмисли много внимателно. Може изобщо да отпадне. Може да се въведе праг - 100 000 лв. или по-големи суми, не да имаш спор със съседа за оградата и да искаш да го натопиш", посочи икономистът. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1359 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.29 | 22:31

1
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.-=-----> mub.me/handy

Добави коментар

Водещи новини