НС реши: Следствието остава в прокуратурата

  • 28 септември 2023 09:04

  • 1216
  • 1
НС реши: Следствието остава в прокуратурата
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация. "

За" гласуваха 112 депутати, 53 бяха "против" и 4 - "въздържал се".  

Вносители са Надежда Йорданова и Петър Кьосев от ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

 С оглед възможността за бързо предотвратяване на нарушение или отстраняване на последиците от такова сигналът следва да се подава приоритетно чрез канал за вътрешно подаване на сигнали, освен ако за сигнализиращото лице съществува риск от ответни, дискриминиращи го действия, предвиждат текстове от законопроекта.

"Къде мога да подам сигнал срещу чекмеджето с кюлчетата на Бойко Борисов за корупция и доходи, които не може да докаже, в размер на 4 млн. лв.? Ще приложа и снимков и видеоматериал”, каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Тук има един депутат от управляващата сглобка, виден певец, който “има човек в НАП”. Не е нормално законодателството да стимулира доносничеството. Ние това няма да го подкрепим”, заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

В дневния ред е и повторното гласуване на оспорените от президента разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 2 юни 2023 г., и върнат за ново обсъждане с Указ № 90 от 14 юни 2023 г.

Следствието остава в прокуратурата. С гласуването в зала бе отхвърлено предложението на "Възраждане" за изваждането на следствието от прокуратурата.

Депутатите гласуват изпращането на С-300 на Украйна и промените в Закона за съдебната власт

Правилата за разследване на главния прокурор ще се прилагат и за неговите заместници - съдията ще може да се преназначава за разследване както на обвинител номер 1, така и на заместника му. Стою Стоев от ПП-ДБ обясни, че вече е имало казус, в който ВСС е отказал да преназначи съдията, която била избрана за разследване срещу вр.и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, защото длъжността му преди това е била зам. главен прокурор.

Народните представители решиха, че до 6 месеца трябва да се избере изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече миналия октомври.

Ще бъде въведена и единна система за случайно разпределение на дела. Тя няма да бъде изцяло нова, а ще надгражда досегашната. 

Набързо и почти без никакъв дебат бяха приети и тези корекции на корекциите. Почти всичките текстове минаха по предложение на вносител, с леки корекции от комисия. 98 гласа го подкрепиха, 11 бяха против (9 от ИТН и 2 от "Възраждане) и 31 ("Възраждане"" и 6 от БСП) се въздържаха. 

Тошко Йорданов напомни, че някои от предложенията, които предлагат от ПП-ДБ, са противоконституционни и изискват Велико народно събрание. Той заподозря, че промените в конституцията ще бъдат пробутани на първо четене още идния петък, когато депутатите щели много да се забавляват.

Предстои и второто четене на изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Промените са свързани с отмяна на дерогацията за внос на руски петрол, която Министерският съвет трябва да направи в 30-дневен срок от влизане в сила на промените.

Предлага се също назначаването на особен търговски управител в търговското дружество, което е предмет на регулация. Той ще е отговорен пред парламента и контролиран от него, но ще се избира по предложение на Министерския съвет. В изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание за период, по-дълъг от седем дни, особеният управител ще се назначава от правителството.

Депутатите решиха да удължат работното си време до приемането на точка десета от дневния ред за днес, която бе включена в програмата по предложение на заместник-председателя на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България". Тя предвижда приемането на проект на решение за изменение и допълнение на решение на Народното събрание за работата му през септември и октомври.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.28 | 12:08

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини