Министър Цеков: България трябва да харчи 1 млрд. лева годишно за подновяване на водопроводната мрежа

  • 25 септември 2023 18:52

  • 899
  • 2
Министър Цеков: България трябва да харчи 1 млрд. лева годишно за подновяване на водопроводната мрежа
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

България трябва да харчи 1 милиард лева годишно за подновяване на водопроводната мрежа на България. Това каза регионалният министър Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов относно състояние на водния сектор в България и проблемите, свързани с водоснабдяването и канализацията. По данни на Андрей ЦековАндрей ЦековАндрей Цеков е роден в София на 13 април 1973 г. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на регионалното в страната ни има изградена почти на 100 процента водопроводна мрежа, но загубите по нея възлизат на 55,5 процента от подадената вода. 

"Сериозният въпрос за ВиК операторите касае задълбочен подход към проблемите, които те срещат", настоя регионалният министър. По негови думи 94,7 процента от жителите на България имат водоснабдяване, общата водопроводна мрежа е почти 77 000 километра и 25 процента от населението на България е със септични ями в 21 век.

"Причините за водозагубите са изключително остарялата водопроводна мрежа, която е изградена в периода от 1960 г. до 1971 г. През 2021 г. Министерски съвет е гласувал план за обновяване и модернизация на канализацията, като бюджетът на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) възлиза на до 3 милиарда лева годишно, а инвестициите във ВиК сектора едва доближават годишно 200 милиона лева", каза министър Цеков. Той уточни, че ВиК операторите показват лоша ефективност на разходите и невъзможност за самостоятелно справяне с проблема за загубата на питейна вода по остарелите водни мрежи в различните региони на страната. 

Част от столичен квартал остава без вода

 "Смятам, че се налага сериозна дискусия между всички парламентарни сили и вземането на кардинални решения, включително и подсигуряването дори на публично-частни инвестиции, за да се вземе решение и да се подсигури начин годишно да се заделя поне 1 милиард лева за ВиК канализацията и мрежа. В противен случай ние сме обречени само да кърпим и да губим вода", категоричен бе Цеков, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
899 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.25 | 23:49

2
хехехе, ами защо концесионерите не инвестират? само комунистите са направили нещо в тази държава

2023.09.25 | 23:11

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom

Добави коментар

Водещи новини