На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за управление на отпадъците и Закона за насърчаване на инвестициите

  • 20 септември 2023 09:16

  • 1702
  • 6
На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за управление на отпадъците и Закона за насърчаване на инвестициите
© Булфото (архив)

В началото на днешното пленарно заседание от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е предложиха да бъде създадена временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства свързани със сигурността на машинното гласуване.

Подкрепете тази комисия, за да е ясно какво се е случило. И най-вече вече всичко да бъде честно и почтено по време на избори, призова Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна. 

Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, заяви, че парламентраната група на ГЕРБ ще подкрепи създаването на тази временна комисия. Но поиска темата да бъде включена в утрешния дневен ред на Народното събрание.

"Крайно време е да стане ясно и на българското общество онези думи, които прозвучаха в сградата на българския парламент по време на пленарните заседания 48-то НС свързани с кодовете на машините. Онези заклинания кой кого ще съди от лидерите на две от партиите били заедно в управление - говоря за Георги Свиленски и Кирил Петков да станат известни на българското общество", заяви Атанасова. 

Предложението беше подложено на гласуване - 169 народни представители бяха "за", 7 "против", а 20 гласуваха въздържали се. Предложението ще бъде разгледано като точка 3 утре. 

Депутатите се очаква да гласуват разделянето на КПКОНПИ

Междувременно от "Възраждане" заявиха, че прокуратурата е спряла досъдебното производство срещу Весела Чернева (бивш съветник на бившият премиер Кирил Петков по външната политика). "Бъдещите ръководители на службите са съгласувани с посолството и одобрени от посолствата на чужди държави, а кабинетът Петков не е защитавал националния интерес. По времето на кабинета на Кирил Петков е станало ясно, че се води досъдебно производство за теч на класифицирана информация на българските институции към Република Северна Македония за вдигане на ветото за присъединяване на Македония към ЕС. Българската държавност за пореден път няма съпротивителни сили и няма имунна система", посочи депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев. 

Той призова да има закрито заседание на парламента, на което да бъдат изслушани шефовете на службите за сигурност - ДАНС, ДАР, ДАТО, МВР, както и премиерът акад. Николай Денков

Със 181 гласа "за" депутатите приеха на първото четене промени в Закона за управление на отпадъците. Според предвидените промени кметовете или посочени от тях лица да имат право да глобяват при неспазване на общинските наредби за боклука. Ако законът бъде гласуван на второ четене, кметовете ще могат да издават наказателни постановления. В наредбата за столицата пък е записано, че собствениците и ползвателите на недвижими имоти са длъжни да поддържат чистотата около тях. Новите текстове дават възможност при неспазването на тези изисквания да се налагат глоби. Отговорност на общините е да събират и опасни битови отпадъци - бои, химикали, включително пестициди, продукти от грижи за домашни любимци, химичните вещества и препарати, използвани в домакинствата, дезинфектанти, електрически и електронни уреди.

На първо четене бяха приети и промени в Закона за насърчаване на инвестициите за скрининг на преките чуждестранни инвестиции и срещу корозивен капитал. Целта на законопроекта е икономиката да бъде предпазена от инвестиции, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред, а в по-широк смисъл и на европейските и атлантическите партньори на страната. Действащо законодателство в тази посока вече имало в 18 от 27 страни-членки на ЕС. Обхватът на инвестициите, обект на регулация в законопроекта, са тези в критичната инфраструктура, включително свързана с енергетиката, транспорта, водите, здравеопазването, комуникациите, медиите, обработката или съхраняването на данни, въздухоплаването, отбраната, изборна или финансова инфраструктура, чувствителни съоръжения, както и земя и недвижимо имущество, които са от решаващо значение за използването на такава инфраструктура, критичните технологии и изделия с двойна употреба и други.

Създава се Междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, свързани със сигурността или обществения ред към министъра на иновациите и растежа.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1702 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.09.20 | 10:14

4
КОЙ ИСКА ДА ЍБЕ КОРНЕЛА ...., ААА НОКОЙ ЛИН....., ТАКА СИ Ѝ МИСЛИХ ....,ОООПЪЪЪЛЯЯЯНКАААА ....ААААХХХАААА
ЍБАХ ЛИ КОРНЕЛА ...

2023.09.20 | 10:17

5
НЕ ..МАЙ ..., НЕ ПОМНЯ ..., НО НЕ БИХ НАПРАВИЛ КОМПРОМИС С УЯЯ СИ ....., ..АААА ..НЕ ..ШЕ МИ СЕ СЪРДИ ПОСЛЕ ..

2023.09.20 | 09:52

2
До главния редактор на новини бг, знаеш ли че сайто за.перник то.чка к.о.м че премахна коментарите че форумо че оти по едно време се плюееше само по Сашо, че за Мусте лихваро.

2023.09.20 | 09:53

3
Мусте лихваро също поддържа доста висок стандарт на живот. У мезонет живеее, кара поршета...

2023.09.20 | 09:46

1
Дааааааааааааа

Добави коментар

Водещи новини