Габриел: България, Гърция, Румъния и Хърватия може да допринесат за стабилността на Югоизточна Европа

  • 20 септември 2023 07:57

  • 758
  • 2
Габриел: България, Гърция, Румъния и Хърватия може да допринесат за стабилността на Югоизточна Европа
©

Като членки на ЕС и НАТО, България, Гърция, Румъния и Хърватия могат да допринесат за стабилността и развитието на Югоизточна Европа, каза вчера пред журналисти вицепремиерът и външен министър Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова преди срещата си с външните министри на трите балкански страни в централата на ООН, предаде БТА.

"Затова основната ни цел е да привлечем вниманието върху необходимостта от развитие на коридора Юг-Север. Това означава инфраструктура, това означава енергийна сигурност и диверсификация. Това означава инвестиции в свързаност, в иновации", допълни тя.

Мария Габриел: Изкуственият интелект несъмнено предлага възможности, но крие и рискове

"Силната и ефективна свързаност изисква добре развита инфраструктура и безпрепятствено движение на хора и стоки. Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе за повишаване на устойчивостта и просперитета в целия регион и Европа", това се посочва в общата декларация, приета от България, Гърция, Румъния и Хърватия след четиристранната среща, проведена в рамките на 78-ата сесия на ОС на ООН.

Инициативата за общата декларация е на Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. "Потвърждаваме нашия ангажимент да работим заедно за свързаност в науката, образованието, енергетиката, технологиите и иновациите, за да осигурим по-устойчиво развитие за региона на Югоизточна Европа", се казва още в документа. Предложената от вицепремиера Габриел декларация получи подкрепа от външните министри на Хърватия Гордан Гърлич-Радман, на Гърция Йоргос Герапетритис и на Румъния Луминица Одобеску.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
758 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.20 | 09:08

2
А Украйна от кога е в ЕС че без нейния байряка не минава нито една среща
гошо

2023.09.20 | 09:05

1
Гъскоподобната по никакъв начин не може да представлява България.

Добави коментар

Водещи новини