Столична община: АДФИ не констатират щета за бюджета по нито един от договорите за Зона 4

  • 19 септември 2023 17:15

  • 1277
  • 0
Столична община: АДФИ не констатират щета за бюджета по нито един от договорите за Зона 4
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Проверката на АДФИ на обществените поръчки, попадащи в обхвата на Зона 4 от централна градска част, започна през февруари 2023 г. и завърши с доклад на проверяващите на 11.07.2023 г. По отношение на всички констатации на проверяващите Столична община възрази, като предостави допълнителна информация и документи. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Ето какво още пише в позицията на Общината: 

По нито един от проверяваните 6 договора не е установена щета за бюджета – няма неправомерно усвоени или невъзстановени аванси. Твърденията на АДФИ са единствено за възможни рискове, които не са се реализирали при изпълнението на договорите и това е установено от проверяващите, които не констатират щета за бюджета. Това може да бъде установено от публичната информация на страницата на АДФИ, в т.нар. актове за начет, където Столична община не фигурира. Това важи за всички приключили договори, в които видно от проверката на АДФИ, щета не е установена.

Васил Терзиев ще сезира Европейската прокуратура за злоупотреби при ремонти в София

Столична община следи стриктно изпълнението на последния действащ договор – този на фирма „Трейс Груп Холд“ за довършване на основния ремонт около храм-паметника Ал. Невски. Договорът е обезпечен с гаранции в размер над 5,1 млн. лв., като всички предоставени аванси са обезпечени на 100%. До момента на фирмата изпълнител е наложена санкция по закона за културното наследство в размер на 100 хил. лв. Всички санкциите за забава или некачествено изпълнение ще бъдат наложени при окончателно приемане на обекта, който все още е в процес на изпълнение.

Съществени нарушения в обществените поръчки за ремонтите в центъра на София

В хода на проверката е съставен само един акт за нарушение, срещу който е предоставено мотивирано възражение от страна на Столична община. До момента АДФИ не се е произнесла по възражението. Поясняваме, че актът е само върху един от показателите за оценка „К2 – Оценка по технически показатели“, който според проверяващите не давал възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта. Този показател формира само част от общата оценка, която се присъжда на участниците.  Твърдението категорично не отговаря на истината, затова актът е оспорен и в случай, че възраженията не бъдат приети, ще бъде оспорен и пред съда.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини