Боян Томов, kmeta.bg: Трябва да се даде възможност на младите да управляват градовете модерно

  • 19 септември 2023 15:18

  • 998
  • 1
© Булфото, архив

Младите хора са хора, които живеят в новите времена: дигитализация, изкуствен интелект. Ако градовете ни не са достатъчно конкурентоспособни, няма как да влязат в която и да е листа. По-младият, по-енергичният и по-креативният човек би свършил работа, без да омаловажавам хората на други години. Но смятам, че живеем в нови времена, в които трябва да дадем възможност на млади хора да управляват модерно градовете. Това каза Боян Томов, издател на Kmeta.bg и организатор на конкурса „Кмет на годината“, след края на 11-тата церемония по връчването на ежегодните награди. Тази година надпреварата отличава градоначалниците за целия мандат на управление 2019 – 2023 г.

"В момента виждаме разместване от гледна точка на това, че има кметове, които няма да се кандидатират, други ще ги заместят. Едно обновяване никога не е неполезно. Напротив. Аз самият съм радетел на това, че дългите години мандати не са полезни нито за кмета, нито за гражданите. Знам от няколко кмета, че са провокирани да се кандидатират наново, нищо че не желаят. От други знам, че след това ще отидат в пенсия, след като завършат работата си. Едно обновление никога не е неполезно. Моята теория винаги е била, че 15 г. са достатъчен срок за един градоначалник да завърши програмата, която има като идея", добави той.

Живко Тодоров категоричен: Хората нямат нужда от лъжи

Според Томов, благодарение на националната награда "Кмет на годината" кметовете са се доближили повече до гражданите. "11 г. връчваме наградата „Кмет на годината“. В тези 11 години чрез платформата "Кмет на годината" реализираме гласовете на гражданите от различните населени места и те гласуват за своя градоначалник. Радвам се, че според мен благодарение на конкурса и националната града, през годините видяхме повече кметове, които са по-близо до своите граждани, да комуникират и да популяризират добрите проекти, които правят за града. Националният конкурс е в малка, средна и голяма община, но виждаме тенденцията на малките общини. Те са по-активни. Може би и това ни дава възможност да мислим, че в малките общини една такава награда повече се цени от гледна точка на това, че обществото е по-малко и се чувстват по-горди от получаването на такава награда", коментира още той. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
998 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2023.09.19 | 16:04

1
Някои бейове ни им са дава кокала

Добави коментар

Водещи новини