Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света

  • 19 септември 2023 08:11

  • 1289
  • 8
Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики в света
©
Слушай новината Слушай новината

Напредъкът в областта на цифровите иновации в последно време позволи на България да влезе в топ 3 на иновативните икономики. Това заяви вчера президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на проява в кулоарите на Общото събрание на ООН. 

Президентът не цитира източника на проучването, според което страната ни се нарежда сред водещите икономики по отношение на иновациите. 

България действително е на второ място по иновации след Китай в една от разбивките по групи по доходи. В генералната класация обаче тя е на 35-о място от общо 132 изследвани държави.

„Наясно сме, че науката, технологиите, иновациите и данните са изключително важни за постигането на Целите за устойчиво развитие. Ще продължим да подкрепяме международните усилия за изграждането на отворен, свободен и сигурен цифров свят, осигурявайки универсален достъп до него“, каза Радев.

Президентът говори на лидерски диалог за изпълнението на Целите за устойчиво развитие, посветен на прилагането на науката, технологиите, образованието и иновациите в подкрепа на развитието, в който участваха 15 държавни глави и правителствени ръководители от Европа и света, както и представители на международни организации.

Той заяви, че приоритет на национално равнище е превръщането на България в иновативна, умна, зелена, дигитална и свързана страна, предаде БТА.

„Нашите учени са сред водещите във важни традиционни сфери като математика, физика, химия, инженерство и други. Тези силни традиции позволиха да се постигне значителен растеж в редица високотехнологични сектори“, каза Радев. 

Той допълни, че националната стратегия за развитие на научните изследвания е била адаптирана така, че да се превърне България в център за високотехнологични изследвания и развитие на технологии, което на свой ред ще допринесе за подобряване на качеството на живот.

Новосъздаденият институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии вече привлича водещи световни учени в България, заяви още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Той ръководи българската делегация в седмицата на високо равнище на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Вчерашният ден завърши с прием по случай 50 години от членството на Германия в световната организация по покана на канцлера Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021. На него присъстваха президентът и вицепремиерът и външен министър Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Днес Радев ще се срещне с Александър ван дер Белен – президента на Австрия, която е една от двете страни, противопоставящи се на влизането на България в Шенген. Двустранни срещи са предвидени още с премиера на Ирак Мохамед Шия ас Судани и с президентката на Молдова Мая Санду.

Продължава рабоното посещение на президента Радев в САЩ

Последвайте канала на

Десислава Станева
1289 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
jadnoto

2023.09.19 | 09:00

8
bbahbahbhahbhha ba6tati za tova umrq ne moja da prejivee kolko si tup

2023.09.19 | 08:56

7
Ала-бала, тая класация да не е за машинно гласуване?

2023.09.19 | 08:52

6
Тоя чорапов още живее в соц-а. Говнояд.

2023.09.19 | 08:52

5
Направо на първо място!

2023.09.19 | 08:47

4
АААААААААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
Просто човек

2023.09.19 | 08:34

3
Не цапай държавата ми с мръсните си слова, путинска марионетко...
b

2023.09.19 | 08:29

2
Много сме иновативни допреди 1 година в столицата ни още се дупчеха билетчета
байдън и този кучи син

2023.09.19 | 08:27

1
МОСКВА ЗАЩО ГЛАСУВАХМЕ ЗА ТЕБ БЕ МРЪСЕН ПР ЕДАТЕЛ

Добави коментар

Водещи новини