НС прие на първо четене либерализацията на пазара на ток на едро

  • 18 септември 2023 19:53

  • 1351
  • 2
НС прие на първо четене либерализацията на пазара на ток на едро
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. В подкрепа на измененията гласуваха 98 народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, а 49 бяха "против". Срещу законопроекта бяха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, които изразиха опасения от повишаване на сметките за ток за бита.

Категорично битовите клиенти са защитени, като крайните снабдители и търговци ще ги снабдяват с електрическа енергия по регулирани цени при осигурени компенсации, заяви министърът на енергетиката Румен Радев в началото на дебата. Той посочи, че другото съществено изменение в предложения законопроект е свързано с въвеждането на национално определение за уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия. 

С измененията се прекратява ролята на обществения доставчик на „Национална електрическа компания” ЕАД (НЕК) и се премахват квотите на производители за регулирания пазар. В законопроекта е предвидено крайните снабдители на енергия, като доставчици на универсална услуга, да са задължени да снабдяват битовите клиенти и последните да не са задължени да сменят своя доставчик. По време на преходния период крайните снабдители ще снабдяват битови крайни клиенти по регулирани цени. Предвидена е възможност за компенсиране на битовите клиенти за разходите за закупуване на електрическа енергия в рамките на регулаторния процес за периода до 2026 г. 

КЕВР прие становище по предлагания от министерство на енергетиката проектозакон

Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) каза, че със законопроекта се иска либерализация на енергийния пазар на едро. Никой не иска да изведем битовите потребители на свободния пазар, каза тя. Петкова обаче отбеляза, че в законопроекта има доста разпоредби, свързани с битовите потребители, които изискват сериозна преработка. Нямаме готовност да приложим този либерализиран пазар на дребно, заяви тя. Българският потребител трябва да остане на регулиран пазар и да либерализираме пазара на едро, заяви Петкова. 

Мая Йорданова
1351 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
бай Ставри

2023.09.19 | 01:57

2
А,какво правят още в НС МУТРИТЕ БЕЗ ИМУНИТЕТ ,не трябва ли поне да им се СЛОЖАТ ГРИВНИ и да си стоят в къщи ?!

2023.09.18 | 20:20

1
тоталната ликвидация на племето българско върви с ускорени темпове

Добави коментар

Водещи новини