Костурков за зърното от Украйна: Защо държавата трябва да се намесва в пазарните процеси?

  • 14 септември 2023 07:52

  • 1225
  • 3
© Булфото

Забраната за внос на украинско зърно, която служебният кабинет поиска от ЕК, към момента е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесено ДДС. Днес парламентът ще гласува дали да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна.

Зърнопроизводителите заявиха пред бТВ, че тази година има струпване на лоши за сектора фактори: "Суша, високи разходи, нисък добив, няма търсене. Все още в складовете има зърно от миналата година. Как една фирма да поддържа служители?"

Днес престои национална среща и ще се реши дали ще протестираме, казаха земеделци от Добрич.

Асен Василев: Забраната за внос на украинско зърно нанесе щети в размер на 146 млн. лв.

"Регламентът за износа на зърно, който изтича на 15 септември, искаше да защити транспортнат индустрия и складовите наличности в България. Забраната за внос на зърно у нас ще бъде отменена. Страната произвежда 2 пъти по-малко слънчогледово семе от капацитета за обработка", заяви Росен Костурков от ПП-ДБ.

Нямаме информация министърът на земеделието да се е договорил с Украйна или съседни страни, каза още той.

Много по-добре е да изнсяме стока с по-висока добавена стойност. Държавата защо трябва да се намесва в пазарните процеси, попита Костурков.

2022 сме внесли двойно по-голямо количество слънчоглед от 2021 г. и тогава нямаше протести, завърши депутатът от ПП-ДБ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1225 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Zashtoto

2023.09.14 | 12:49

3
Nie sme durjava ot evropeiski sujuz i te sa 3ta durjava i ne rabotjat po nashte standarti. Nie sme 1 vi a te chakat milost. ZATOVA

2023.09.14 | 10:03

2
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-----> welcome.to/carcam
Летитби

2023.09.14 | 09:33

1
Когато правителството е продажно....

Добави коментар

Водещи новини