Екс вътрешният министър Веселин Вучков: Не може толкова лекомислено да създаваме нов корпус в КПКОНПИ

  • 13 септември 2023 17:39

  • 894
  • 0
Екс вътрешният министър Веселин Вучков: Не може толкова лекомислено да създаваме нов корпус в КПКОНПИ
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Аз съм изразил резерви срещу законопроекта, който разделя службите на две. Какви ли не експерименти се направиха през последните 25 г. Това заяви бившият вътрешен министър Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г. в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

Повод за думите му станаха предложените промени, които предвиждат създаване на единна разузнавателна служба, която да обедини – Държавна агенция „Разузнаване” и Военното разузнаване.

"Не може толкова лекомислено да създаваме нов корпус в КПКОНПИ. Роенето на комисии не е добро законодателно усилие. Противодействието на корупцията е преди всичко на съдебната система. Важно е, че тези разследващи инспектори, които имаме сега, да си взаимодействат с разследващия прокурор. Те имат такива правомощия, че дори началниците им не се месят в работата им. Там йерархията няма процесуално значение. Това ще бъде дублиране на функции, както се случи с ДАНС", подчерта той.

Ген. Атанасов: Службите за сигурност са неефективни, предлагаме цялостна концепция за реформа

Според него ще бъде дублиране на функции на промените в КПКОНПИ и разделянето на комисията.

"Това, че на новата КПКОНПИ даваме разследващи функции, служителите основно ще се вземат от МВР. Това ще предизвика едно напрежение сред институциите. Имаме около 500 следователи, 2000 прокурори – нужно ли е да създаваме още структури? Колко структури за борба с корупцията създадохме в последните години, запита той и изброи различни органи. Все борим корупцията и все няма резултати”, каза Веселин ВучковВеселин Вучков Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско. През 1994 г..

"Аз също съм привърженик на това да има реформи. Да събираш доказателства по НПК обаче  не е лека работа. Може би е необходимо да оставим нещата както са в момента – следователи да разследват корупционни престъпления", заяви Вучков.

"Боравенето със СРС-та е едно на ръка. Идеята в тях да има техническа служба, която да провежда подслушване и проследяване, ще е груба грешка. Не трябва да има звено за подслушване, различно от ДАТО", смята бившият вътрешен министър.

Той оцени като положително предложението за мандата на главния прокурор да е един.  

Пеевски се е объркал с исканата смяна на членовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Защо парламентът не смени състава на ВСС", пита се бившият вътрешен министър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
894 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини