Емил Радев: Оставаме заложник на вътрешнополитическите битки и в Нидерландия, и в Австрия

  • 12 септември 2023 08:44

  • 1276
  • 2
Емил Радев: Оставаме заложник на вътрешнополитическите битки и в Нидерландия, и в Австрия
© Булфото (архив)

Европейският парламент гласува финално кандидатурата на Илиана Иванова за български еврокомисар. Тя трябва да довърши мандата на Мария Габриел. Решение на Съвета на ЕС след това ще сложи точка на процедурата.

"Не очакваме никакви изненади. Очакваме много голямо мнозинство да подкрепи Илиана Иванова за новата ѝ длъжност. Тя се представи много добре на изслушването, показа много добра подготовка по най-разнообразни теми."

Хърватия подкрепя България за присъединяването ѝ към Шенген

Това обясни пред БНР евродепутатът Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014). По думите му днешното гласуване е само стъпка от процедурата.

"Имало е и други случаи на замяна на комисар по време на мандат. Това, което съм виждал, са подготвени кандидати. Обикновено са от средите на ЕП. Не са нови за тях процедурите, запознати са с тематиките", допълни той. По думите му "изслушванията не са никак проформа".

Ресорът на Иванова съдържа някои от приоритетите на Европейската комисия, посочи Радев.

Относно Шенген евродепутатът прогнозира, че едва ли правителството в Нидерландия ще предприеме стъпки и решения за приемане на България и Румъния преди изборите, защото темата за миграцията е основна тема в предизборната кампания там.

"Оставаме отново заложник на вътрешнополитическите битки и в Нидерландия, и в Австрия."

"Няма да стане със сигурност през октомври. Остава прозорецът декември", отбеляза той.  

Само превозвачите ни губят по 150 милиона евро годишно за това, че не сме в Шенген. Румънската държава вече започва да търси обезщетения за претърпени щети, коментира Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) в предаването "Преди всички".

Ако получим поредния отказ, двете правителства - в България и Румъния, трябва да работят в посока "мини Шенген", смята той. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1276 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз гражданина

2023.09.12 | 10:23

2
Мазен шопар.САМО ДРЪНКАШ ГЛУПОСТИ.
горски със каскет

2023.09.12 | 09:53

1
АМИ отивайте всичките дето сте приритали за този шенген и за плана за възстановяване, да им извъртите по един кавал...

Добави коментар

Водещи новини