Хърватия подкрепя България за присъединяването ѝ към Шенген

  • 11 септември 2023 18:31

  • 864
  • 1
Хърватия подкрепя България за присъединяването ѝ към Шенген
© Министерски съвет
Слушай новината Слушай новината

Сигурен съм, че скоро България ще бъде приета в Шенген. Това е в интерес на Европейския съюз. С тези думи министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман изрази подкрепата на Загреб за присъединяването на България към Шенгенското пространство по време на среща с министър-председателя акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Премиерът посочи, че премахването на граничния контрол между България и Гърция и България и Румъния би дало възможност охраната от тези граници да бъде пренасочена към границите със Сърбия и Турция, където мигрантският натиск е най-силен.

Акад. Денков изтъкна също икономически и екологични предимства на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Тема на разговор между министър-председателя и министър Радман бе и задълбочаването на търговията между двете страни.

Радев се срещна с Гордан Гърлич Радман: Сътрудничеството на България и Хърватия има ключово значение за стабилността и сигурността на Балканите

Хърватският гост би се радвал да види хърватско вино да се продава в българските магазини, както и българско вино на рафтовете в страната си.

Подобряването свързаността и инфраструктурата между двете държави също бе обсъдено по време на срещата.

Премиерът коментира, че искаме да модернизираме жп линиите между България и Хърватия. Според министър Радман би било полезно и откриването на постоянна директна самолетна линия между двете европейски столици. България и Хърватия могат да си сътрудничат и в енергийния сектор.

Акад. Денков посочи, че някои от най-големите проекти, свързани с фотоволтаичните системи, са дело на български компании.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
864 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Даа

2023.09.12 | 18:39

1
Хърватия дасиги духате у усраните гащи бг вън от ес и нато вън долни лешоди българо убиици бог да ви накаже вас

Добави коментар

Водещи новини