Мария Габриел: Страната ни има готовност да съдейства на български граждани, засегнати от наводненията в Гърция

  • 08 септември 2023 13:22

  • 1087
  • 0
Мария Габриел: Страната ни има готовност да съдейства на български граждани, засегнати от наводненията в Гърция
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Страната ни има готовност да съдейства, ако са необходими транспортиране или евакуация на български граждани, засегнати от наводненията в Гърция, коментира пред журналисти вицепремиерът и външен министър Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова

МВнР следи ситуацията, в постоянен контакт сме с генералния консул в Солун, посочи тя. Уверили сме се, че българите, които са в такава ситуация, имат необходимото - храна, вода, лекарства, отбеляза външният министър.

Известен български лекар е блокиран в наводнения Волос в Гърция

Тя каза, че гръцките власти имат възможностите да достигнат най-бързо до бедстващи българи. Ние като държава сме готови да реагираме, добави Габриел, цитирана от БТА.

На въпрос свързан с изразената от Европейската комисия готовност за съдействие, ако от България постъпи молба за съдействие по механизма на Европейския съюз (ЕС) за гражданска защита, във връзка с наводненията в Царево, Габриел заяви: „Активираме Европейския механизъм, когато не можем сами да се справим. За момента армията, полицията, пожарната  - всички са мобилизирани“. 

По думите ѝ в момент, когато стане ясно, че страната ни има нужда от помощ отвън, ние ще я получим. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1087 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини