Държавата се мобилизира в помощ на пострадалите от наводненията

  • 05 септември 2023 21:00

  • 2681
  • 8
Държавата се мобилизира в помощ на пострадалите от наводненията
© Правителствена информационна служба
Слушай новината Слушай новината

Само за няколко часа правителството мобилизира всички възможни институции, за да помогне на пострадалите от тежкото наводнение в община Царево днес. Служители на няколко министерства работят на терен, за да овладеят последствята от бедствието и да защитят хората.

На място са 11 екипа, 35 служители и 2 групи водолази от Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас. Мобилизирани са допълнително хидромоторните модули от Регионалните дирекции на пожарната в Кърджали и Стара Загора. Служители на жандармерията, областната дирекция на МВР - Бургас и на Гранична полиция участват в евакуацията на хора. До момента от домовете им, от къмпингите и плажовете са изведени над 100 души. Обезпечават се сигурността и охраната по пътя от Приморско в посока юг.

Общински съветник от Царево: Тарикатите около кмета докараха бедствието

В готовност за овладяване на последствията от бедствието са и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерството на отбраната. Военното формирование от състава на командването за логистична поддръжка в Бургас осигурява военнослужещи и високопроходима техника за доставка до пострадалите райони на сухи хранителни пакети и питейна вода, осигурени от областната управа.

В борбата с бедствието се включиха също министерствата на транспорта и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на земеделието и храните.

Потопът в Царево взе две жертви

Агенцията за социално подпомагане (АСП) изпраща експерти за огледи на пораженията и подготовка на помощ за пострадалите. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) пусна електронна платформа за сигнали за бедстващи хора: https://www.mlsp.government.bg/signali-za-bedstvashchi-khora-v-obshchina-tsarevo.  Екипи на ведомството ще съдействат на пострадалите хора да подадат заявления за кандидатстване за еднократна помощ до 1512 лв. Тя се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените от пороя щети. След подпомагането от АСП пострадалите семейства ще могат да кандидатстват за помощ до 2500 лв. за закупуване на електроуеди и друга покъщнина от фонд "Социална закрила" на МТСП.

Служители на „Напоителни системи“ ЕАД наблюдават нивата на реките и са в готовност за реакция при опасност. На някои рискови места са предприети мерки за превенция. Звената на МРРБ работят в денонощен режим до овладяване на бедствената ситуация. Областно пътно управление – Бургас и „ВиК“ - Бургас се включиха в отстраняването на последиците от наводненията. АПИ предприе спешни мерки за почистване на републиканските пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета. Заради пропадналия мост и нарушената инфраструктура от склад в Сливен е осигурен понтонен мост за пострадалия регион. Той ще бъде пренесен с няколко камиона.

Утре експерти от Министерството на туризма ще анализират състоянието на хотелите от най-засегнатите райони и нуждите от настаняване.

Премиерът след бедствието: Никой да не влиза в морето в следващите 48 часа, опасно е!

Областният управител на Бургас Пламен Янев организира щаб за улесняване на комуникацията между институции и граждани. Работи се по доставката на над 1000 пакета за бедстващите хора от БЧК и дарители. Силна подкрепа дойде от доброволци от страната - в Царево се очакват 4 амфибии, 2 джипа и офроуд линейка, както и 13 напълно екипирани доброволци, сред които са 1 лекар и 3 парамедици. От съюза на парамедиците също са готови да се включат обучени и дипломирани техни членове.

Премиерът акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С и заместник-министри от няколко министерства се включиха лично в заседание на кризисния щаб в Царево тази вечер. Чрез медиите министър-председателят изпрати три важни съобщения до хората в региона: да не влизат в морето в следващите 48 часа, защото е изключително опасно и замърсено; да не ползват водата от чешмите за питейни нужди, докато в следващите няколко дни не се провери нейното качество; доброволците да се обръщат към кризисния щаб в Царево, за да бъдат разпределени на места, където ще бъдат най-полезни.

Акад. Денков информира за двама загинали – мъж и жена, и трима изчезнали – мъж и две жени. Не е ясно дали загиналите са част от издирваните. Няма индикации за небрежност от страна на местните власти, заяви премиерът по отношение на причините за бедствието. „В този случай става дума за изключително количество валежи, което се случва много рядко“, каза той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2681 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2023.09.06 | 09:57

8
АВЕ КЪДЕ Е ЕВРО ГЕИСКИЯ КЛУБ , СЕГА ААААААА
Ганчо

2023.09.06 | 06:46

7
Оставка мишки
Lissa

2023.09.06 | 02:16

6
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.06 | 00:34

5
хахахаха, древния вожд на инките е правил слънцето да изтрява
worlok

2023.09.05 | 22:58

4
ydavete i tozi...

2023.09.05 | 22:12

3
Важно е на Украйна да помагаме и да се гордеем че сме най-големите помагачи от балканите!

2023.09.05 | 22:04

2
Това не е държава,това е гето...
Владимир

2023.09.05 | 21:40

1
Коя държава? Капиталистическата?

Добави коментар

Водещи новини