ЕК нямало да поема управлението на евросредствата в БГ

  • 22 юни 2011 20:50

  • 1407
  • 0
ЕК нямало да поема управлението на евросредствата в БГ
© Булфото

Нямам такава информация и дълбоко бих се изненадал, ако има подобна инициатива на Европейската комисия, заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по повод изказването на евродепутата Георгиос Шацимаркакис, че ЕК обмисля директно да управлява регионалните фондове в Гърция, България и Румъния.

„Преди около седмица имах продължителна среща с комисаря Йоханес Хан, където обсъждахме ситуацията в България и подобна идея не беше споделена. По повод изявленията на евродепутата, се свързах с експерти в Европейската комисия, които потвърдиха, че за първи път чуват за подобна инициатива”, посочи Дончев.

Според него, всеки член на Европейския парламент е свободен да коментира каквото намери за добре в зависимост от личните или политическите му убеждения.

„Колкото до идеята Европейската комисия да управлява европейското финансиране в някои конкретни страни, дори аз самият да поискам нещо подобно, това не е възможно, доколкото това не е разрешено от регулациите”, подчерта министърът по управление на средствата от Европейския съюз.

По думите му средствата от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд се управляват по определена система от националните правителства.

„Считам подобна идея за несъстоятелна. Позицията на българското правителство е, че то е в състояние да управлява финансовата помощ от Европейския съюз”, категоричен бе Томислав Дончев.

Той обясни, че по различните фондове България заема различни позиции по усвояемост на средствата. При Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд страната ни е под средата, изоставаща категорично е позицията ни по Кохезионния фонд, но ние едва сега започваме да искаме възстановяване на средства по големите инфраструктурни проекти”, коментира Томислав Дончев.

Последвайте канала на

1407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини