Възстановяват на работа началниците на РУ Раковски и Шесто РУ в Пловдив

  • 30 август 2023 09:22

  • 1408
  • 0
Възстановяват на работа началниците на РУ Раковски и Шесто РУ в Пловдив
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

След две години съдебни битки, комисар Николай Кирков е възстановен като началник на Шесто районно управление в Пловдив, научи Trafficnews.

Министърът на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните е отменил заповед на предшественика си Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г., с която за началник на Шесто районно управление в Пловдив бе назначен Димитър Костов.

Костов бе назначен в нарушение на разпореждане на постановление на Административен съд - Пловдив, който бе отменил заповед от 31 август 2022 на  Демерджиев, с която бившият началник на Шесто районно в Пловдив Николай Кирков е преназначен в полицейското управление в с.Труд за срок от една година. На практика последните двама министри на вътрешните работи - Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския и Иван Демержиевq не бяха предприели никакви действия да изпълнят решенията на съда, а напротив - издаваха заповеди в противоречие със съдебните решения. 

Първата рокада беше направена през юни 2021 г от министър Бойко РашковБойко РашковРашков е роден на 28 септември 1954 г. в с. Огняново, област Благоевград. Завършва право в Софийския. Преди да оглави районното в „Столипиново“, Кирков беше шеф на Областната дирекция на полицията в Стара Загора, а преди това – и началник на Криминална полиция в Пловдив.

От последното съдебното решение за отмяна на заповедта стана ясно, че преместването е направено заради „служебна необходимост“.

Според магистратите обаче такава не е била налице. На практика съдът отмени три заповеди за преместване на Кирков с почти сходни мотиви. 

Сега министърът е изпълнил съдебното решение и е възстановил Николай Кирков като началник на Шесто РУ. 

Началникът на РУ Раковски Димитър Събчев също е възстановен на работа. Той бе отстранен от длъжност със заповед на служебния министър Демерджиев във връзка с провеждано дисциплинарно производство. След изтичане на срока на отстраняване, новият министър е върнал Събчев на работа от вчера. 

Бойко Рашков смени началника на МВР - Пловдив

В края на миналата година Събчев събори в съда заповедта, с която е бил командирован на турската граница за 1 месец. Тя е издадена от предишния директор на полицията в Пловдив Димитър Балев.

Събчев я е оспорил и със свое решение Административният съд в Пловдив я обявява за нищожна. Мотивите за това са няколко – подобно командироване може да бъде направено само със заповед на министъра на вътрешните работи, а и в документа липсват аргументи защо именно този служител се изпраща да подсили охраната на границата заради засиления мигрантски натиск. Подчертава се и че тази дейност е коренно различна от обичайните задължения на Димитър Събчев. Според съдебния състав липсата на мотивировка „сочи и за превратно упражняване на власт“. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини