Експерти разкриха има ли напрежение в сглобката

  • 29 август 2023 08:19

  • 849
  • 0
Експерти разкриха има ли напрежение в сглобката
© Кадър - Нова телевизия

Сглобката няма да се разпадне. Това изостряне на тона, което чуваме от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е с цел по-скоро да сплоти привържениците на партията, тъй като предстои изборна битка. Конструкцията е такава, че може да оцелее много време. Това мнение изрази политологът Петър Чолаков в ефира на Нова телевизия. Според него има външнополитически натиск страната да има евроатлантическо правителство, заради войната в Украйна.

Че сглобката е стабилна, се съгласи и политологът Димитър Ганев. Той посочи, че ако ГЕРБ спечели убедително местните избори на 29 октомври, може да постави сериозно въпроса защо по-малка парламентарна група държи управлението. Георги Ганев заяви, че сглобката е стабилна. „Местните избори ще покажат дали има пренареждане на политическия терен. Може да има преконфигурация на политическата власт преди ротацията, но това ще стане в следствие на местните избори и резултатите от тях“, каза Ганев. 
Политологът Марая Цветкова разкри кое е алибито на сглобката
Според проф. Румяна Коларова има два начина, по които една партия може да влезе във властта. Единия е, като сложи свои хора. Втория е, като наложи своя управленска програма. "Това, което в момента наблюдаваме като напрежение, е нещо, което гледаме вече три години - идеята, че можеш да прамениш едно управление като смениш хората. Тук мисълта е, че като сложиш правилните хора, те ще почнат да правят правилните неща. Обаче Стойчо Кацаров нещо правилно направи ли в здравеопазването? Когато сложиш в управлението правилните хора без да им дадеш правилните задачи, те започват да замазват нещата", коментира тя. 

По думите на банкера Левон Хампарцумян случващото се е очаквано и нормално. „Правителството е устойчиво, но има да се решават краткосрочни проблеми“, заяви той.

Според финансиста президентът Румен Радев "пробва къде ще може да натрупа политически капитал и къде има място, където може да получи политически преимущества". "Радев се опитва да обедини около себе си всички, които не харесват това правителство", коментира Чолаков и припомни, че държавният глава е с одобрение над 40%, правителството - с 20%, а Народното събрание е с едва 10%.

Припомняме, че между партньорите в управлението Кирил Петков и Бойко Борисов имаше ново напрежение, след като Борисов се ядоса, че се сменят кадри по време на депутатската ваканция.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
849 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини