Очевидка на един от арестите във Великобритания: Постоянно идваха цивилни полицаи с черни маски

  • 16 август 2023 05:52

  • 2386
  • 5
Очевидка на един от арестите във Великобритания: Постоянно идваха цивилни полицаи с черни маски
© Би Би Си
Слушай новината Слушай новината

Пред Би Би Си жена очевидец на един от арестите на българите, задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, разказа за полицейската акция в Норфолк:

"Имаше огромна палатка. Помислих си: О, някой е убит? Ужасно! Постоянно пристигаха и си тръгваха хора. Цивилни полицаи. Всички бяха с черни маски."

Пред медията бившият служител на британското разузнаване МИ 5 Ани Машон коментира, че арестуваните най-вероятно са действали като мрежа за поддръжка:

"Обикновено случаите, за които чуваме в медиите включват професионални служители от разузнаването, които са изпратени и работят под дипломатическо прикритие, в посолство или търговска делегация или нещо подобно. Ако ги разкрият, те имат дипломатически имунитет. Така, че те тихо биват изгонвани от Обединеното кралство и не са преследвани. Но в този случай изглежда имаме трима оперативни служители на много ниско ниво. Обвиненията са много конкретни, отнасят се само до фалшиви документи за самоличност. Така че, потенциална теория е, че те може да са действали като мрежа за поддръжка, предоставяйки неща на други, които може да са работили в разузнаването."

Разследването за шпионаж на британските власти е започнало още през лятото на миналата година, а тримата арестувани - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били под наблюдение няколко месеца преди задържането им.

Тримата българи са притежавали фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Живели са от години във Великобритания, сменяли са работни места и са пребивавали на различни адреси.

Арестуваните за шпионаж българи са се изправили пред Наказателния съд на Англия и Уелс

Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи. Той обясни, че според британската практика, ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2386 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ваййй

2023.08.16 | 07:36

5
Единственото което се разбра, че са правили е да уреждат мангалята с фалшиви документи. Страшни шпиони на страшната Русия и нашите юрдеци тука крякат като на заколение.
Просто човек

2023.08.16 | 07:18

3
Позор! Да служиш на Рашистан...

2023.08.16 | 07:36

4
Иначе да служиш на краваря, гордост ли е, кой ще е за България, верно си прост човек.

2023.08.16 | 07:18

2
Мръсни предатели работещи за руските фашисти
ккккк

2023.08.16 | 07:14

1
браво за коментарите

Добави коментар

Водещи новини