"Да мрем в болницата ли?": Защо педиатрите във Враца напускат

  • 10 август 2023 18:48

  • 1476
  • 7
"Да мрем в болницата ли?": Защо педиатрите във Враца напускат
© Novini.bg/ Canva

Шестима лекари от София ще спасят на първо време от затваряне детското отделение на многопрофилната болница във Враца. Това стана ясно при посещението на здравния министър Христо Хинков в града. Миналата седмица петима педиатри от болницата подадоха предизвестия за напускане.

Ниско заплащане, трудни графици за дежурства, а неизползваният платен годишен отпуск на педиатрите във врачанската болница е над 80 дни. 

Министър Хинков за кадровите проблеми в болницата във Враца: Ще ги решим още другата седмица

"Кой би работил 3 години, без да излиза отпуска? Да заповяда да работи. Как да работим двама души? Трябва да умрем там, трябва да не си ходим вкъщи", каза пред bgonair педиатърът д-р Бисер Тодоров.

"Има много колежи в доболничната помощ, които имат специалност педиатрия - десетина, но не желаят да дойдат да помогнат. Господ да ни е на помощ", коментира педиатърът д-р Йоцка Йончева.

Пред сградата на областна администрация се събраха и родители, притеснени от факта, че детското отделение ще затвори до дни. 

"Кой ще лекува децата ни, когато е застрашен животът им? Има ли оборудвана линейка? Има ли педиатър за линейката, която да ги съпровожда до София? Коя болница ще ги чака?", попита Невена Иванова.

"В 21 век не може да нямаме болница в този голям областен град. То е ясно на всички, като затворят отделенията, колко хора не са стигнали нито до Монтана, нито до София", заявиха родители.

Здравният министър се срещна днес с борда на директорите на многопрофилната болница и напускащите педиатри. Той посочи, че проблемът е в здравната система и управлението на болницата, като на този етап ще се намери само временно решение. 

"На този етап ще закърпим положението, ще намерим педиатри, но трябва съдействие и от общината, защото общината също може да даде някои перспективи на болницата", заяви Хинков.

Увеличението на заплатите на лекарите в детско отделение може да се постигне чрез преразпределение на вътрешното възнаграждение по клиничните пътеки, каза още министърът.

"Частни болници, които изсмукват ресурса от държавните болници, е проблем, който трябва да решим заедно и трябва да намерим начини. Един от начините е да се консолидират всички тези предлагани медицински дейности и от частни, и от държавни болници", коментира  проф. д-р Христо Хинков.

А подадената оставка от директора на лечебното заведение във Враца не е приета от министър Хинков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1476 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
гаднярката

2023.08.10 | 19:14

1
защото всичко е пари.
баба гицка

2023.08.10 | 21:53

7
Защо си се кръстила гаднярката???

2023.08.10 | 20:25

6
Северозападнала България допреди 5 години беше бастион на БСП. Сoциализмът просто не работи.

2023.08.10 | 20:24

5
А здравната каса продължава да е баздънна каца.
Лекар

2023.08.10 | 20:23

4
Решението е простичко -- никому ненужния паразит НЗОК се закрива, 8-те процента здравна вноска отива в НОИ, държавата финансира 80 болници с гарантирани добри заплати на персонала, както стана в бърза помощ, а хайдуците частници да се издържат от кешови плащаниа.

2023.08.10 | 19:16

2
Доктор Бисер Тодоров е страхотен педиатър!Винаги е на линия когато се обадиш.

Добави коментар

Водещи новини