Бившата фондация на министър Шалапатова одобрена за 390 хил. лв. от предшественика ѝ

  • 03 август 2023 19:28

  • 1027
  • 1
Бившата фондация на министър Шалапатова одобрена за 390 хил. лв. от предшественика ѝ
© Булфото, архив

Социалният министър Иванка Шалапатова си е направила самоотвод на правомощията по процедурата „Бъдеще за децата“, която е част от европрограмата „Развитие на човешките ресурси“. 

По нея са одобрени 103 проекта на общини и неправителствени организации, за да предоставят социални и интегрирани здравно-социални услуги, включително в домашна среда, както и други видове консултативна подкрепа. Една от фондациите е "За нашите деца", която е одобрена за 390 074,50 лв. с проекта - „Подкрепа за пълноценно развитие и социално включване на деца в неравностойно положение“.

Неин изпълнителен директор е била Шалапатова. Това бе причината да се появят съмнения за конфликт на интереси.

Министър Шалапатова: До края на годината ще е готова национална карта за социалните услуги

Срокът за кандидатстване по тази процедура е приключил на 20 февруари 2023 г., а Шалапатова е министър от 6 юни 2023 г. Ден по-късно е освободена от длъжност и отговорност като изпълнителен директор на Фондация “За нашите деца“ с решение на Настоятелството, вписано в Търговския регистър на регистрираните юридически лица с нестопанска цел на 20 юни.

Към датата на подаване на проектното предложение от Фондация „За нашите деца“ и към датата на приключване на оценката му министър е Лазар Лазаров. Оценката на проектните предложения е извършена на два етапа от независими външни оценители, обясниха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.  Освен това социалният министър не участва в процедурата по приемане, разглеждане и оценяване на проектните предложения.

За да няма никакви съмнения за наличие на частен интерес при евентуално сключване на административен договор при изпълнението на проекта, министър Шалапатова си е направила самоотвод.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1027 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Цв

2023.08.03 | 21:46

1
Класически конфликт на интереси! Що бивша? Тя си е нейна!Далавераджийка!

Добави коментар

Водещи новини