Правната комисия преодоля ветото върху промените в Закона за съдебната власт

  • 03 август 2023 15:22

  • 820
  • 4
Правната комисия преодоля ветото върху промените в Закона за съдебната власт
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт. Това стана чрез повторно гласуване на законопроекта, който беше приет с 13 гласа "за", два - "против" и един "въздържал се". Народните представители не проведоха дебат по мотивите на президента. Предстои гласуване и в пленарна зала.

Държавният глава Румен Радев подписа на 1 август указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт

Радев посочва в мотивите си, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт.

Съветникът по правни въпроси на президента Крум Зарков, който представи мотивите на държавния глава, отбеляза, че някои от приетите текстове предизвикват съмнения за противоконституционност. Той акцентира на създаването на нова система за разпределение на сигналите срещу главния прокурор и заместниците му, като добави, че не е ясно как новите поправки ще се отразят на назначаването на вече определения съдия за ад хок прокурор Даниела Талева, пише БТА.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
820 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
,njbrida

2023.08.03 | 16:49

4
А закона за пенсиите до колко години ще ги държите на работа в тая държава от тях не можем да започнем работа, знаем ч почти всички раковидни постовете се ръководят от пенсионери дърти и мухлясали корумпирани стари комуняги
това беше целта

2023.08.03 | 16:00

3
на цялото занятие, намериха си повод... изполваха мъката на момичето от стара загора да си правят пр и да отменят ветото на радев

2023.08.03 | 15:48

2
Ще им се сторят тесни островите скоро...
зона нюз

2023.08.03 | 15:37

1
Копейката придобил съседен имот за две евро на квадратен метър

Добави коментар

Водещи новини