Президентът: Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ

  • 02 август 2023 21:16

  • 1473
  • 0
Президентът: Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ
© БНТ

От поколения на този площад се събират пътищата на националната ни памет - на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват и чертаят летописа на нашия народ. 120 години ни делят от съдбовното лято на 1903 г., когато българите от Македония и Одринска Тракия въздигнаха борбата си за независимост и равноправие в безпримерен героизъм, превръщайки тази борба в незабравима историческа епопея.

Това каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в словото си на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ. Това въстание се пренесе далеч във времето. Резултатите надхвърлиха неговите политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата. Превърна се в ярък символ на българския дух и завинаги ще остане непрехоно знаме на борбата за правда, права и човешко достийство. Днес това въстание заема важно място в отношенията ни с Република Северна Македония. От нас зависи то да ни води към решаване на проблемите и сближаване на основата на историческа истина, отбеляза държавният глава. 

Президентът Радев ще участва в тържествената проверка-заря по случай 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание

Днес ние, потомците на илинденци от двете страни на границата, още носим своя неизпълнен дълг към дейците на въстанието. Днес, когато ние поздравяваме хората от Република Северна Македония с техния държавен празник, нека не забравяме, че светлите умове на освободителното движение в Македония и Одринска Тракия мечтаеха да превърнат своя роден край в земя на равноправие и справедливост. Гарантирането на конституционно равноправие на българите в РСМ и опазването на културното и историческо наследство по тези земи ще сбъдне заветите на илинеднци. Това няма как да не се случи, защото гражданите и на България и на Северна Македония се прекланят пред тези завети и идеали на въстаниците, а на същите тези идели и принципи е изградена съвременна и обединена Европа. Вярвам, че там където има обща история и стремеж към диалог и разбирателство, има и общо европейско бъдеще. Вечна слава на героите от Илинденско-Преображенското въстание. Да живее България, завърши словото си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини