Джамбазки: ВМРО-ДПМНЕ ще опита да заобиколи процедурата по конституционните промени в Скопие

  • 02 август 2023 13:46

  • 540
  • 1
Джамбазки: ВМРО-ДПМНЕ ще опита да заобиколи процедурата по конституционните промени в Скопие
© Булфото (архив)

Скептичен съм, че на заседанието на парламента в Скопие, насрочено за 18 август, на което ще започне процедурата по конституционните промени, ще се случат промените по отношение на вписването на българите в текстовете на Конституцията, каза в Кюстендил евродепутатът Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –, който беше в града по повод 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1269

Според него основната опозиционна националистическа ВМРО-ДПМНЕ ще се опита да заобиколи промените в Конституцията за признаване на българско малцинство, както настоява България, за да позволи на страната да се присъедини към ЕС.

Всички албански министри в РСМ хвърлят оставки, ако се гласува "за" българите в Конституцията

Голямата опозиционна антибългарска партия ВМРО-ДПМНЕ има своите вътрешни съображения. По-скоро техният натиск е да бъдат отложени тези промени в Конституцията, докато започнат преговорите и тук е важната роля на българското правителство да не отстъпи и да не се съгласява с това, коментира Джамбазки.

Той посочи, че планът "Макрон" не бива да бъде заобикалян. "Той предвижда изпълнението на видими действия от страна на Скопие, като промените в устава, изпълнението на двата протокола от междуправителствените заседания и условията по договора за добросъседство, за да започнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ ще се опитат да започнат преговори и след това да правят тези промени, т.е. никога", коментира Джамбазки.

Евродепутатът посочи, че е скептичен по отношение на това да бъдат направени промените в Конституцията, преди да се промени политическата ситуация в Скопие.  

Според него ВМРО-ДПМНЕ нямат намерение да защитават правата и законните интереси на българите в Република Северна Македония. Той е категоричен обаче, че не трябва да има предоговаряне, защото България е отстъпила вече достатъчно.

Една година от плана "Макрон" не е направено нищо – нито са променени учебниците, нито са премахнати обидните знаци, нито са намалели нападенията над българи, няма и осъдени за това, каза още Джамбазки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
540 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.08.06 | 21:06

1
САЩ се подигра с България.

Добави коментар

Водещи новини