Депутатите отхвърлиха увеличаването на сечта в горите

  • 29 юли 2023 06:22

  • 1767
  • 0
Депутатите отхвърлиха увеличаването на сечта в горите
© Булфото (архив)

Час преди полунощ депутатите спориха за промените в Закона за горите, с които искаше да се увеличи сечта в българските гори, разрешени като количество дърва за огрев. С 92 гласа “против” и 6 “въздържал се” депутатите отхвърлиха предложението на ДПС едно домакинство да може да закупува 15 куб. м. дървесина годишно.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че от 15-годишен борави с моторен трион и не му е нужен лиценз за това. „Хората ни гледат и не разбират какво правим. Аз борявя с моторен трион от 15-годишен. (С тези промени) и за ръчния трион ли ще ми търсете удостоверение? И за носене на обувки ли и за ползване на прахосмукачка ли? Да се върнем към метлата! Вижте какво правим тук - не говорим за фирмите, които влизат в хората с търговска цел, а за хората, които искат да ползват дърва за огрев за лична употреба, без право на продажба”, каза Карадайъ. Той настояваше, че хората, които живеят в планинските райони, имат нужда от дърва за лично ползване.

След повече от 11 часа дебати НС прекъсна работа, излиза във ваканция до края на август

Депутатът от „Възраждане” Ивайло Чорбов също смята, че хората, живеещи в планинските райони, се нуждаят от дърва за огрев, но каза, че ДПС и БСП са виновни за поголовната сеч в българските гори. „Подкупвайте си избирателите, но организирайте опазването на горите, защото българската гора няма цена”, каза Чорбов.

Карадай се съгласи с Чорбов, че хората в България трябва да получат дърва за колкото им е необходимо и се заигра с фамилията на колегата си от „Възраждане”.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини