Министър Шалапатова и представители на КРИБ обсъдиха повишаването на квалификацията на работната сила

  • 24 юли 2023 21:46

  • 15102
  • 0
Министър Шалапатова и представители на КРИБ обсъдиха повишаването на квалификацията на работната сила
© Министерство на труда и социалната политика
Слушай новината Слушай новината

Повишаването на квалификацията на работната сила беше основната тема на срещата на министъра на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е и представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). В разговора участваха заместник-министрите Гинка Машова, Десислава Стоянова и Николай Найденов, съобщават от пресцентъра на социалното ведомство.

„Значителен финансов ресурс се инвестира в повишаване на компетенциите на работещите. Затова е важно да се анализират резултатите от обученията за повишаване на техните знания и умения и какъв е ефектът от тях върху качеството на работата“, каза министър Шалапатова.

„Ще анализираме всяка мярка за насърчаване на заетостта, за да преценим дали е ефективна и носи желаните резултати за бизнеса и хората“, подчерта заместник-министър Гинка Машова.

Социалният министър с добри новини за част от обезщетенията за майчинство

Сред акцентите в работата на МТСП за преодоляване на предизвикателствата на пазара на труда тя посочи още оптимизирането на процедурата за вноса на работници от страни, извън Европейския съюз, подготовката на Национален план за действие по заетостта за 2023 г., както и на проект на нов Закон за насърчаване на заетостта.

Заместник-министър Николай Найденов информира представителите на КРИБ за предстоящо стартиране на процедура за безплатни обучения на заети и безработни чрез електронни ваучери за придобиване на дигитални компетенции по максимално облекчена процедура.

Заместник-министър Десислава Стоянова представи акцентите в дейността на министерството за усъвършенстване на политиките в областта на трудовите и осигурителните отношения, насочени към гарантирането на правата на гражданите и осигуряването на финансовата устойчивост на пенсионната система.

Представителите на КРИБ изразиха задоволството си от сътрудничеството си с МТСП при изпълнението на проекти, финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. За последните 3 години над 2000 трайно безработни са обучени по проекти на работодателската организация със средства от Националния план за действие по заетостта. От тях над 90% след това са включени в заетост.

Министърът на труда и социалната политика Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е и новият председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) Кузман Илиев обсъдиха възможностите за преодоляване на недостига на кадри на пазара на труда в България.

В срещата участваха заместник-министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Десислава Стоянова и Мая Василева и членове на ръководството на работодателската организация. Участниците в разговора се обединиха около мнението, че наред с мерките за облекчаването на вноса на работници с висока квалификация е необходимо да се усъвършенстват и политиките за привличане на чужденци с български произход.

В тази връзка представителите на ССИ акцентираха върху необходимостта от подобряване на системата за валидиране на професионални знания, умения и компетентности. Основна тема в дискусията бяха процесът на дигитална трансформация на икономиката и пазара на труда и необходимостта от повишаване на знанията на обществото по кибер сигурност.

Акцент беше поставен и върху нуждата от насочване на повече инвестиции за икономическо съживяване и създаване на работни места в по-слабо развитите региони и малките населени места. Министър Шалапатова подчерта, че ще разчита на експертизата и откритата комуникация с всички социални партньори за намирането на най-добрите решения в предстоящата подготовка на цялостен анализ на пенсионната система и транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплата в ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини