КТ "Подкрепа " продължава да настоява за данък върху свръхпечалбите

  • 22 юли 2023 13:35

  • 727
  • 0
КТ "Подкрепа " продължава да настоява за данък върху свръхпечалбите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ще продължим да настояваме за въвеждане на данък върху свръхпечалбите, за да се гарантират приходите, с които да се изплащат пенсии, обезщетения, да има увеличение на доходите, обяви във Враца икономическият съветник на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ Ваня Григорова.

По думите ѝ през последните две години печалбите в страната са се увеличили с 20 млрд. лв. благодарение и на спекулата, която се прилага, пише БТА.

Според Григорова, ако бъде предложен и приет данък върху свръхпечалбите, в държавния бюджет само за половин година ще влязат допълнителни приходи в размер на 2,4 млрд. лв.

„Тези допълнителни средства щяха да решат до голяма степен проблема с дефицита. Но проблемът е в това, че българските управляващи, не само сегашните, не искат да пипнат  печалбите на частните корпорации“, обяви още Ваня Григорова. 

Васил Велев (АИКБ): Ще връщаме десетки милиони на "Лукойл", ако прекратим концесията на "Росенец"

„На сайта на КТ „Подкрепа“ вчера е публикуван икономически анализ, който отразява, може да се нарече извинението от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), които най-сетне признаха, че причината за инфлацията не само в България , но и в останалите европейски страни не е увеличаването на доходите на гражданите, е алчността на корпорациите. Печалбите им не могат да се обяснят по никакъв начин с нарасналите разходи за горива. И най-сетне ЕЦБ, която настоява винаги за сдържане на ръста на доходите, призна, че всъщност инфлацията е в резултат на невероятно увеличените печалби“, посочи Григорова.

Данните на Евростат опровергават твърденията на Европейската централна банка, че причината за инфлацията е повишаването на заплатите, като показват, че разходите за труд на единица продукция са нараснали по-малко от нарастването на цените през първото тримесечие на 2023 г, пише в анализа на Даниела Пенкова, икономически експерт на КТ „Подкрепа, публикуван на сайта на КТ "Подкрепа". Това е продължение на тенденцията от 2022 г. нарастването на заплатите да изостава далеч зад инфлацията, намалявайки покупателната способност на хората.

В края на месец март 2023 г. ЕЦБ беше принудена да признае своята грешка и посочи в икономическия си бюлетин: „През първото тримесечие на 2023 г. годишният темп на растеж на дефлатора на БВП  на еврозоната достигна рекордно високо ниво от 6,2% спрямо 5,7% от предходното тримесечие. Приносът на печалбите е особено голям през последните три тримесечия, като представлява приблизително 60% от общия ръст на дефлатора на БВП“, пише в анализа. 

Според него нестабилността на цените на енергията послужи на фирмите като извинение за безогледно повишаване на цените. Същевременно данните показват, че маржовете на печалбите на компаниите се увеличават, а не се свиват, както би трябвало да бъде, когато разходите за енергия нараснат рязко. Международният валутен фонд в своя публикация от 26 юни 2023 г. пише: „Нарастването на корпоративните печалби представлява почти половината от увеличението на инфлацията в Европа през последните две години, тъй като компаниите увеличиха цените си повече от скока на разходите за внос на енергия. Сега, когато работниците настояват за повишение на заплатите, за да компенсират загубената си покупателна способност, компаниите може да бъдат принудени да приемат намаляване на дела на печалбата", се посочва още в анализа, публикуван на страницата на КТ "Подкрепа". 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини