При заменки: Държавата е продала по погрешка 7 декара море

  • 21 юли 2023 09:26

  • 1454
  • 0
При заменки: Държавата е продала по погрешка 7 декара море
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Продала ли е държавата на частни собственици площи, които се намират в Черно море? От Зелени закони твърдят, че такъв случай има и доказват това документално. 

Случаят е известен отдавна. В периода 2005-2007 г. дюните на юг от Камчия са били обект на заменки с различни фирми с общ собственик. Над 4 000 декара е общата площ. Тогава земеделски министър е бил Нихат Кабил, поясни пред БНР Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие и гори в Зелени закони.

"Като парцелът, който Министерският съвет е решил да извади от зоната на плажа и да го обяви за пасища и гори, едната от заменките включва и територия от Черно море. 7272 метра от заменения парцел с фирмата са безусловно част от морската акватория. Една част от този имот би трябвало да бъде крайбрежна плажна ивица, поне 20 декара. Тоест, някъде между 20 и 30 декара земя, изключителна държавна собственост, е била заменена. Това е противоконституционно. Решението на Министерския съвет е взето и обосновано за няколко дена. Било е някакво бързане, което е изцяло противозаконно", коментира експертът.

Борислав Сандов: Държавата трябва да си върне плажовете и да опази дюните

В процедурата е бил използван цифровият земеделски модел КВС – Карта на възстановената собственост, която е пълна с множество грешки, уточни Аврамов.

"Ние използвахме същия модел, като го наложихме на ортофотокарти, които са с точност под 1 метър – много висока точност. Като ги наложихме картите, констатирахме, че моделът от КВС, неговите граници навлизат в морето."

Експертът нарече "много неприятна грешка" попадането на морските зони във въпросната заменка, като каза, че това се е случило от бързане, защото реалният интерес е бил към 4 квадратни километра зад плажната ивица.

"7 декара море са отишли по погрешка в бързината." 

Отговорът на Министерството на земеделието и храните е "ужасно смешен и същевременно тъжен", подчерта Стефан Аврамов.

"Между пясък и пасище има огромна разлика. И двете започват с буквата "п", но там пасища няма, има дюни. Те са направили анализ, използвайки същия грешен КВС модел. Държавата не желае да вземе отношение, Министерството на земеделието желае всичко да остане, както е било."

Експертът изрази надежда, че "рано или късно ще има министър-председател, който ще назначи комплексна проверка".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини