Икономистът Петър Ганев: На последната крачка пред еврозоната сме

  • 18 юли 2023 18:41

  • 1214
  • 0
Икономистът Петър Ганев: На последната крачка пред еврозоната сме
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Първата новина е, че имаме безспорно избран нов управител за шестгодишен мандат. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Петър Ганев от Института за пазарна икономика по повод даването на нов мандат от парламента на досегашния управител на Българската народна банка Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г..

По думите на Ганев това  е един очакван избор на фона на политическата обстановка и може би най-безболезненият от гледна точка на риска.

Той коментира и усилията на България за влизане в еврозоната.

Чакаме момента, в който ще изпълним всички критерии. Неофициално се говори за 1 януари 2025 г. Това, което би ни спряло, е инфлацията. И от вчера има данни че пада, но все още е по-висока най-добрите примери в Европейския съюз, посочи икономистът.

Димитър Радев, управител на БНБ: Технически сме готови за еврото

Но ние сме извървели път и сме на последната крачка. Дори и да не влезем на 1 януари 2025 г., отново си оставаме на последната крачка и ще влезем, когато изпълним критериите, подчерта Петър Ганев.

Според него дебатът за по-съществена промяна в доходите ще бъде проведен при обсъждането на бюджета за следващата година. В момента дебатът е дали да има междинна стъпка за вдигане на минималната заплата. От макроикономическа гледна точка това не е нещо, което ще обърне каруцата. Следващата година могат да се направят по-сериозни реформи и много от обещанията да станат реалност, каза още Ганев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини