Адм. Емил Ефтимов разкри детайли за укрепването на Източния фланг на НАТО

  • 13 юли 2023 18:34

  • 1150
  • 0
Адм. Емил Ефтимов разкри детайли за укрепването на Източния фланг на НАТО
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Във Вилнюс беше нужно да се утвърдят националните планове срещу всяка заплаха. . Те са бърз, ефективен, регионално базиран отговор на алианса към всякакъв вид заплаха. За първи път от края на Студената война ще имаме предварително определени съюзни сили и средства. Това заяви началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов в предаването „Още от деня” по БНТ.

„Предлагаме България да допринесе със създаването на многонационален дивизионен щаб. Предвиждаме той да е постоянно действащ по подобие на този в Румъния. Основният състав ще е български и ще се ръководи от български командир”, разкри той..

Ние го предлагаме, но трябва да мине за одобрение през органите на НАТО, това е процес, обясни адмиралът. 

Испания изпраща близо 1000 военни, за да подсили Източния фланг на НАТО

При нас вече има съюзни сили и средства под формата на многонационалната група на НАТО, напомни той. Обясни обаче, че се работи тя да нарасне в бригада. За целта ще се усъвършенства войсковият район в Кабиле, Ямболско и авиобаза "Безмер". Финансиране за целта се очаква и от НАТО, обясни началникът на отбраната.

Има военнослужещи, но борбата е за всеки човек. Проблемът с личния състав е глобален. Искам да разсея слуховете, притеснения, тревоги по отношение на някои плащания - имаме пълна подкрепа по отношения на политиката за доходите, военнослужещите не трябва да се притесняват, призна адм. Ефтимов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини