Христо Грозев: Путин е в много по-слаба позиция в момента

  • 13 юли 2023 09:35

  • 856
  • 0
Христо Грозев: Путин е в много по-слаба позиция в момента
© БТВ

„Виждаме ситуация, в която много по-свободно се говори против Путин и ръководството на министерството на отбраната. Това е невиждана ситуация в Русия, която говори за разклащане на устоите на Кремъл. Путин е в много по-слаба позиция в момента“, каза журналистът Христо Грозев пред bTV.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13554

По думите му руският президент се намира в сложна ситуация след бунта на Пригожин.

Кремъл: Путин и Пригожин се срещнаха дни след еднодневния бунт

„Самото оповестяване на такава среща с човека, който се е опитал да те свали от власт, по думите на ФСБ, и причини смъртта на бойци, той да не бъде арестуван и да не понесе последствия показва Путин в много слаба светлина. Показа, че Пригожин има много силни съюзници около Путин, които не му позволяват да извърши това, което обеща“, допълни Грозев.

По думите му в Русия вече има „нещо подобно на свободно слово по отношение на войната“.

„Беше започнато от хора, които са привърженици на войната като Пригожин. В последните два дни чухме поне двама генерали, последният, от които Иван Попов излезе с публично обръщение, в което нарече ръководството на руската армия „предатели, които са забили нож в гърба на руските военни“, каза още журналистът. 

След бунта на „Вагнер“ има противоречива информация за това къде се намира Евгений ПригожинЕвгений ПригожинЕвгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. Той руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг. По думите на Христо Грозев вероятно шефът на „Вагнер“ лети между Беларус и Москва. Няма информация и къде е синът му - Павел Пригожин, за когото е имало слух, че е бил арестуван или отвлечен от руските специални служби .

„Последните дни в руските медии, включително държавните, има серия от публикации, които от една страна атакуват Пригожин за поведението му по време на опита за преврат, а от друга страна изкарват на повърхността огромни суми, милиарди рубли, които той и неговата организация „Конкорд“ са получили от държавни структури презгодините, включително в дните след преврата“, коментира журналистът пред bTV. 

По думите му единственият изход за Русия да спечели войната е Западният свят да се измори да подкрепя Украйна. 

„В това отношение ще виждаме много активни мероприятия и политически опити за влияние в близките месеци, в които руски специални операции ще се опитат да повлияят на политическите процеси в страни като България, за да се получи спиране на обществената подкрепа за Украйна, включително на военна помощ“, предупреди журналистът.

Той коментира и визитата на Зеленски у нас.

„Имаше момент, в който словесните престрелки между Зеленски и президента Радев показаха, че може би по-опитният политик в случая е Зеленски, а не Радев. С изключение на това, общото впечатление беше позитив за ролята на България и помощта“, каза Христо Грозев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
856 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини