Ще постигнем ли баланс между природа и земеделие?

  • 12 юли 2023 15:37

  • 644
  • 0
© Фейсбук

Евродепутатът от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с/АЛДЕ Атидже Алиева - Вели коментира пред NOVINI.BG ще се постигне ли баланса между природа и земеделие.

„Надявам се да се постигне баланс“, заяви тя и поясни: „ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с подкрепя „Зелената сделка“, но тя трябва да бъде възможност за развитие, а не допълнителни тежести. Според нея не трябва да се нарушават трите стълба: социален, икономически и екологичен.

Тя заяви, че може да има нови рестрикции и тежести за българските земеделци. „България е с най-висок процент защитени зони от всички държави в ЕС“.

До 2030 г. ЕС трябва да въведе мерки за възстановяване, които да обхващат поне 20% от неговите сухоземни и морски територии, твърдят евродепутатите.

След дебат днес Евопейския парламент (ЕП) прие позицията си относно закона на ЕС за възстановяване на природата с 336 гласа "за", 300 гласа "против" и 13 гласа "въздържал се". Гласуването за отхвърляне на предложението на Комисията не беше прието (312 гласа "за", 324 гласа "против" и 12 гласа "въздържал се").

Членовете на ЕП подчертават, че възстановяването на екосистемите е от ключово значение за борбата с изменението на климата и загубата на биологично разнообразие и намалява рисковете за продоволствената сигурност. Те подчертават, че проектозаконът не налага създаването на нови защитени територии в ЕС, нито блокира нова инфраструктура за възобновяема енергия. Те добавиха нов член, в който се подчертава, че подобни инсталации са в преобладаваща степен в интерес на обществото.

Цели за възстановяване на природата до 2030 г.

Парламентът подчертава, че новият закон трябва да допринесе за изпълнението на международните ангажименти на ЕС, по-специално по глобалната рамка за биологичното разнообразие от Кунмин-Монреал. Членовете на ЕП подкрепят предложението на Комисията до 2030 г. да се въведат мерки за възстановяване на природата, които да обхващат поне 20 % от всички сухоземни и морски райони в ЕС.

Парламентът заявява, че законът ще се прилага само когато Комисията предостави данни за необходимите условия за гарантиране на дългосрочна продоволствена сигурност и когато страните от ЕС са определили количествено площта, която трябва да бъде възстановена, за да се постигнат целите за възстановяване за всеки тип местообитание. Парламентът предвижда и възможност за отлагане на целите в случай на изключителни социално-икономически последствия.

В рамките на 12 месеца от влизането в сила на настоящия регламент Комисията ще трябва да направи оценка на евентуалната разлика между финансовите нужди на възстановяването и наличното финансиране от ЕС и да потърси решения за преодоляване на тази разлика, по-специално чрез специален инструмент на ЕС.

Вели е категорична, че трябва да има едно добро законодателство, за да бъде „Зеленета сделка“ устойчиво.

Във връзка с това, че нашето розовото масло още е под ударите на рестрикции, Вели заяви, че се надява, че скоро то и етиричните масла да бъдат изключени от тях.

България защити позицията си пред Съвета на ЕС относно етеричномаслените култури

Относно минималната работна заплата и тя да бъде единна в целия ЕС, Атидже Вели обясни, че всичко вече е в ръцете на българското правителство.

Тя припомни какви добри примери има в други страни и България заради това трябва да разработи план, благодарение на който ще има увеличение на минималната работна заплата у нас.

Цялото интервю може да изгледате и ТУК.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
644 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини